Till innehåll på sidan

Ledighet för nyanlända familjer

Svar på skriftlig fråga 2011/12:683 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

Händelser

Inlämnad
2012-06-27
Anmäld
2012-06-28
Besvarad
2012-07-11
Svar anmält
2012-08-16

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juli

Svar på fråga

2011/12:683 Ledighet för nyanlända familjer

Statsrådet Erik Ullenhag

Lena Hallengren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möjliggöra för flyktingar och andra nyanlända att få åtminstone några veckors ledighet och tid för familjen.

Enligt lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och förordningen (2010:409) om etableringssamtal och etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare har nyanlända flyktingar, andra skyddsbehövande och deras anhöriga rätt till en etableringsplan som upprättas tillsammans med Arbetsförmedlingen. Etableringsplanen ska normalt innebära aktiviteter på heltid. Planen får dock omfatta aktiviteter i mindre omfattning om den nyanlände är förhindrad att delta på heltid bland annat på grund av vård av barn med föräldrapenning. Arbetsförmedlingen får utfärda tillämpningsföreskrifter för regelverket.

Enligt förordningen (2010:407) om ersättning till vissa nyanlända invandrare har den som medverkar i etableringsplanen rätt till etableringsersättning. Om den nyanlände inte deltar i aktiviteter som ingår i planen och saknar godkänd anledning för detta bör ersättningen sättas ned helt eller delvis. Etableringsersättning får dock betalas ut vid frånvaro från aktiviteter som beror på tillfällig vård av barn under förutsättningar som anges i 13 kap. socialförsäkringsbalken. Dessa omfattar bland annat barns födelse och vård av barn vid sjukdom. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får utfärda tillämpningsföreskrifter för förordningen.

Avseende rätten till ledighet är reglerna för etableringsersättning inte mer restriktiva än de för andra ersättningar vid arbetslöshet. Enligt Arbetsförmedlingens föreskrifter AFFS (2010:3) om etableringsersättning kan möjligheter till frånvaro ges på grund av särskilda skäl. Enligt information från Arbetsförmedlingen anses två veckors sommarledighet med bibehållen ersättning generellt vara godtagbart. Vid övrig frånvaro kan ersättningen sättas ned om mottagaren inte deltar i insatser som Arbetsförmedlingen erbjuder. Som det framgår tidigare i svaret medges dock vissa möjligheter för föräldraledighet med föräldrapenning.

Etableringsreformen genomfördes mot bakgrund av låg sysselsättningsgrad och långsam etablering på arbetsmarknaden inom målgruppen, inte minst bland kvinnor. Aktiviteter på heltid ökar förutsättningarna för kvalitet i insatserna och för att språkinlärningen kan kombineras med arbetsförberedande insatser. Detta syftar till att den nyanlände snabbt kan etablera sig på arbetsmarknaden och bli delaktig i samhällslivet. Detta gynnar såväl föräldrarna som barnen.

Jag ser inga övervägande skäl att utöka de befintliga författningsstadgade möjligheterna till ledighet från etableringsinsatser i samband med föräldraskap.

Skriftlig fråga 2011/12:683 av Hallengren, Lena (S) (korrekturläst 2012-06-27)

den 27 juni

Fråga

2011/12:683 Ledighet för nyanlända familjer

av Lena Hallengren (S)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

De senaste somrarna har en debatt blossat upp om föräldrar som låter barnen vara på förskola trots att de själva är lediga, alternativt inte tar ut semester i någon omfattning så att barnen kan få möjlighet att tillbringa tid med föräldrarna och vara just lediga.

När det gäller flyktingar och nyanlända som läser på sfi och genom olika aktiviteter (förhoppningsvis meningsfulla sådana) ska lära sig svenska har reglerna skärpts och ingen ledighet ska beviljas med mindre än att etableringsstödet dras in. För de som har små barn blir konsekvensen att barnen går på förskola/fritids hela sommaren, och familjens möjlighet att vara tillsammans existerar inte. Dessutom har dessa barn lämnat sina hemländer och har oftast få andra vuxenkontakter och relationer. Att åka några veckor till mormor och morfar är för dessa barn inget alternativ.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möjliggöra för denna grupp att få åtminstone några veckors ledighet och tid för familjen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.