Till innehåll på sidan

Lärarutbildningen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:935 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:935 av Ida Drougge (M)
Lärarutbildningen

Ida Drougge har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att de utlovade förändringarna av lärarutbildningarna som Socialdemokraterna gick till val på 2014 ska uppnås.

Attraktiva lärarutbildningar med hög kvalitet är högt prioriterat för regeringen.

För att komma till rätta med lärarbristen behövs fler vägar till läraryrket. En viktig sådan väg är KPU, kompletterande pedagogisk utbildning. För att fler personer ska kunna sadla om till läraryrket har regeringen under mandatperioden ökat antalet platser på KPU. Regeringen har i flera omgångar också ökat medlen till särskild kompletterande pedagogisk utbildning, där bland annat Teach for Sweden och Brobyggaren vid Göteborgs universitet ingår. Brobyggaren ges med förhöjd studietakt, så att studenten är klar med sina studier inom ett år. För att öka antalet forskarutbildade i den svenska skolan har regeringen också infört en särskild KPU för forskarutbildade, som också den ges med förhöjd studietakt.

I budgetpropositionen för 2018 föreslog regeringen att särskilda medel ska avsättas till projekt för att skapa fler vägar in i lärar- och förskolläraryrkena. Hur dessa projekt ska se ut bereds för närvarande inom Regeringskansliet. För att möjliggöra för lärarstudenter att bli klara med sina utbildningar i snabbare takt har vi vidare också gett elva universitet och högskolor i uppdrag att anordna sommarkurser, där kurser inom lärarutbildningarna ska prioriteras.

En försöksverksamhet med lämplighetsbedömning vid antagning till lärar- och förskollärarutbildning har pågått vid två lärosäten och Universitets- och högskolerådet (UHR) håller för närvarande på att utvärdera verksamheten. Rätt använd skulle lämplighetsbedömning kunna öka motivationen för den enskilde studenten och bör därför också kunna ha potential att påverka attraktiviteten och genomströmningen i positiv bemärkelse. Det här är en fråga vi följer noga och jag ser därför fram emot att läsa den utvärdering som UHR ska lämna senare i vår.

Lärarutbildningarna ska ställa krav på studenterna, bedrivas med god pedagogik och på bästa sätt förbereda studenterna på arbetslivet. För att stärka kvaliteten på lärarutbildningarna inleddes 2015 en kvalitetssatsning på lärar- och förskollärarutbildningar och utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Medlen ska b.la. gå till utökad lärarledd tid. Sammanlagt kommer regeringen att ha satsat cirka 900 miljoner kronor vid mandatperiodens slut.

Förutom de nämnda åtgärderna har regeringen genomfört en lång rad satsningar för att stärka skolan och läraryrket och vi fortsätter arbetet för attraktiva och starka lärarutbildningar.

Stockholm den 6 mars 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2017/18:935 av Ida Drougge (M) (Besvarad 2018-03-01)

Fråga 2017/18:935 Lärarutbildningen

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I det valmanifest som Socialdemokraterna gick till val på 2014 kan man läsa att det finns ett löfte om att höja kraven på lärarutbildningen. Enligt valmanifestet skulle kraven för att komma in på lärarutbildningen höjas, tempot på lärarutbildningen skulle öka, kraven på studenterna skulle höjas och det skulle öppnas fler vägar för att bli lärare, genom exempelvis Teach for Sweden.

Men det som är alarmerande är att inget av ovanstående egentligen har genomförts och i stort sett ingenting har hänt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de utlovade förändringarna av lärarutbildningen ska uppnås?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.