Till innehåll på sidan

Länsmuseerna under coronakrisen

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1457 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2020/

01343

/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1457 av Aron Emilsson (SD)
Länsmuseernas ekonomiska situation

Aron Emilsson har frågat mig om kulturarvet är en prioritet för mig och regeringen och om vi avser att avsätta resurser för länsmuseer och museer med andra huvudmän utöver de medel som fördelats till statliga aktörer.

En av regeringens viktigaste kulturpolitiska prioriteringar är att kulturarvet ska vara tillgängligt i hela landet och att kulturarvsarbetet har goda villkor. I detta spelar länsmuseerna en viktig roll. Länsmuseerna utgör en infrastruktur för kunskap och kulturupplevelser i hela landet. Sedan 2017 finns museilagen (2017:563) som reglerar det allmänna museiväsendet, däribland länsmuseernas ställning som fria kunskapsinstitutioner.

Staten lämnar varje år genom kultursamverkansmodellen ett betydande statligt bidrag om ca 1,5 miljarder kronor som landets regioner (förutom Region Stockholm) ansvarar för att fördela till vissa kulturverksamheter i länen, däribland museiverksamhet och museernas kulturmiljöarbete. Det är viktigt att modellen har tillräckliga ekonomiska förutsättningar. Därför har regeringen i flera steg också stärkt kultursamverkansmodellen. Staten är inte huvudman för länsmuseerna, det är det regionerna som är. Regeringen har tidigare under coronakrisen också anslagit 15 extra miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner, utöver tillskottet på 5 miljarder kronor som aviserades i januari, medel som också kan komma kulturen till del. I maj har regeringen aviserat ytterligare en förstärkning med 6 miljarder kronor. Den sammanlagda föreslagna ökningen är alltså på 26 miljarder kronor, varav 12,5 miljarder kronor dessutom är permanenta anslagsökningar. Därutöver har regeringen även infört olika krisstöd till bland annat företag, kulturverksamheter och det civila samhällets aktörer.

Regeringen följer noga hur regioner och kommuner hittar sätt att möta kulturens behov med anledning av coronapandemin. Exempelvis har flera institutioner utvecklat sitt digitala utbud, och kommuner och regioner har arbetat med flexibla bidragsförutsättningar.

Jag vinnlägger mig om att noga informera mig om regionernas behov. I april hade jag dialog med samtliga regioners kulturpolitiker om läget och vi planerar en ytterligare dialog före sommaruppehållet. Sveriges Kommuner och Regioner arbetar med frågan om de ekonomiska effekter som kulturen i regionerna drabbas av. Regeringen har en kontinuerlig dialog med Sveriges Kommuner och Regioner samt Statens kulturråd om läget för kulturlivet i hela Sverige. Regeringen följer utvecklingen noga och kan komma att behöva återkomma i frågan.

Jag avser att fortsatt arbeta för goda förutsättningar för kulturverksamheter av god kvalitet i hela landet. Kultur i hela landet är en förutsättning för att de nationella kulturpolitiska målen ska kunna uppnås. En fortsatt stark offentlig finansiering från stat, regioner och kommuner behövs för att tillsammans stärka kulturen med anledning av coronapandemin.

Stockholm den 10 juni 2020

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2019/20:1457 av Aron Emilsson (SD) (Besvarad 2020-06-01)

Fråga 2019/20:1457 Länsmuseerna under coronakrisen

av Aron Emilsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Många länsmuseer larmade redan före coronakrisen om en besvärlig ekonomisk situation. Länsmuseernas samarbetsråd uttalade i januari i år att den ekonomiska situationen var orimlig och att länsmuseernas budgetar är urholkade.

Länsmuseerna ansvarar för att bevara och förmedla en betydande del av det svenska kulturarvet. Har inte länsmuseerna tillräckliga medel att klara sina uppdrag riskerar det förmedlingen och i viss mån även vittnesmålen om vår historia.

Coronapandemin är en svår prövning för hela samhället, och coronakrisen har drabbat kulturinstitutioner hårt. Regeringen har därför presenterat olika stödpaket till olika delar av kulturområdet. Trots larm om en mycket besvärlig situation för de statliga museerna dröjde regeringen länge med att annonsera stöd. För någon vecka sedan utannonserade regeringen äntligen stöd till de statliga museerna.

Samtidigt blir länsmuseernas ekonomiska situation alltmer besvärlig, och behoven är stora. Regeringen tycks inte ha några intentioner om att avhjälpa denna situation, och regeringen behandlar kulturarvet vid länsmuseerna som ett särintresse.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser ministern och regeringen att kulturarvet är en prioritet, och är man i så fall beredd att avsätta resurser för länsmuseer och museer med andra huvudmän, utöver de medel som fördelats till statliga aktörer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.