Till innehåll på sidan

Långa köer för Prepläkemedel

Svar på skriftlig fråga 2023/24:565 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:565 Långa köer för Prepläkemedel

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:565 av Andreas Lennkvist Manriquez (V)
Långa köer för Prepläkemedel

Andreas Lennkvist Manriquez har frågat sjukvårdsministern om hon avser att vidta åtgärder för att korta köerna för läkemedlet Prep.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig börja med att konstatera att det är glädjande att intresset för det förebyggande läkemedlet som ingår i PrEP-behandlingen är så pass stort. Det är dock olyckligt att köerna just nu är långa till följd av att efterfrågan är större än vad regionerna kunnat förutse.

Ansvaret för att erbjuda PrEP ligger på regionerna, och vi ser goda exempel på insatser som görs för att öka tillgången till behandlingen. I Region Stockholm har till exempel Hälso- och sjukvårdsförvaltningen beslutat att fler vårdgivare ska kunna förskriva PrEP för att avlasta den växande kö som delvis har byggts upp under covid-19-pandemin där många vårdresurser tvingades ställa om för att prioritera covid-19. Att utöka antalet vårdgivare som kan förskriva PrEP i regionerna kan vara ett viktigt steg för att korta köerna.

Jag håller med Andreas Lennkvist Manriquez om att tillgången till behandlingen bör vara god och att köerna bör kortas. Samtidigt får vi inte glömma att det även finns andra viktiga förebyggande åtgärder, exempelvis att se till att inte dela injektionsverktyg och att använda kondom.

I juni 2022 gav regeringen Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att ta fram ett underlag till uppdaterad nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar. I det framtagna underlaget föreslår Folkhälsomyndigheten att uppdrag ska ges till relevanta myndigheter om att stärka förutsättningarna för en jämlik och generös tillgång till PrEP över hela landet utifrån behovsanalys. Folkhälsomyndigheten har även föreslagit att möjligheten att ge förskrivningsrätt för PrEP till barnmorskor och sköterskor inom sexuell hälsa för att minska barriärer och väntetider bör utredas. Underlaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftlig fråga 2023/24:565 av Andreas Lennkvist Manriquez (V) (Besvarad 2024-02-05)

Fråga 2023/24:565 Långa köer för Prepläkemedel

av Andreas Lennkvist Manriquez (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Ett av de mer effektiva sätten att förhindra överföringen av hiv är genom att personer som befinner sig i risk för att komma i kontakt med viruset medicinerar preventivt med så kallade Prepläkemedel. En person som står på Prep löper avsevärt mindre risk att få hiv överfört. Läkemedlets effektivitet har mätts till över 99 procent. Sannolikt utgör Prep en av de absolut mest effektiva åtgärderna för att förhindra överföringen av hiv bland grupper som annars löper högre risk. Forskning från en rad länder visar även att Prepförskrivningen är effektiv och utgör ett bättre skydd än exempelvis informationsinsatser eller avgiftsfri distribution av kondomer för att förhindra smittan.

Trots detta är förskrivningen i Sverige bekymmersamt låg och komplicerad. I flera regioner står hundratals personer i kö med en väntetid på upp till ett år. Enligt RFSL finns det dessutom regionala skillnader i hur generös man är i förskrivningen av Prep. De långa köerna och det låga utskrivningstalet inom många regioner har redan lett till att flera personer smittats i väntan på läkemedlet. Det är därför av yttersta vikt att Prepförskrivningen tillgängliggörs och att väntetiderna kortas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att korta köerna för läkemedlet Prep?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.