Till innehåll på sidan

Landsbygdsutveckling vid Skillingaryds skjutfält

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1008 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

Händelser

Inlämnad
2010-08-31
Besvarad
2010-09-14
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Svar på fråga

2009/10:1008 Landsbygdsutveckling vid Skillingaryds skjutfält

Försvarsminister Sten Tolgfors

Annie Johansson har frågat mig vilken avvägning jag gör mellan skjutfältets verksamhet och behovet av landsbygdsutveckling med hästgårdar och näringsverksamhet samt bebyggelse i centrala Skillingaryd, och om jag avser att vidta några åtgärder.

Av plan- och bygglagen (1987:10) framgår att när ett förslag till detaljplan upprättas ska kommunen samråda med bland andra länsstyrelsen. Vidare ska bland andra sakägare och myndigheter som har ett väsentligt intresse av förslaget beredas tillfälle till samråd. Under samrådet ska länsstyrelsen särskilt verka för att riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken tillgodoses. Försvarsmakten ska i den kommunala planprocessen verka för att riksintresset för totalförsvaret tillgodoses.

Riksdagen har beslutat om Försvarsmaktens operativa förmåga (prop. 2008/09:140, bet. 2008/09:FöU10, rskr. 2008/09:292). Försvarsmakten ska med utgångspunkt i riksdagens beslut, regeringens preciseringar av den operativa förmågan och statsmakternas beslut om insatsorganisationen och grundorganisationen utforma sin verksamhet så att ställda krav uppfylls. I detta ligger att se till att det finns lämpliga utbildnings- och övningsanläggningar, bland annat skjutfält.

Det är Försvarsmakten som bestämmer vilka övnings- och skjutfält som behövs för verksamheten. Av myndighetens plan för övnings- och skjutfälten framgår att Skillingaryds skjutfält ska vidmakthållas. Det är viktigt att skjutfälten kan användas på ett ändamålsenligt sätt. I ett enskilt detaljplaneärende är det dock kommunen som gör den slutliga avvägningen mellan olika intressen.

I mars 2009 överlämnade regeringen skrivelsen En strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges landsbygder (skr. 2008/09:167) till riksdagen. I skrivelsen slog regeringen fast att Sveriges landsbygder är en viktig resurs för hela landets utveckling och hållbara tillväxt. Under mandatperioden har regeringen genomfört 156 åtgärder för att stärka landsbygden.

Skriftlig fråga 2009/10:1008 av Johansson, Annie (c) (korrekturläst 2010-08-31)

den 31 augusti

Fråga

2009/10:1008 Landsbygdsutveckling vid Skillingaryds skjutfält

av Annie Johansson (c)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Skillingaryds skjutfält i Vaggeryds kommun är ett viktigt övningsfält för Försvarsmakten och inget som jag ifrågasätter. Övningsfältet rymmer ett vackert landskap och ligger i nära anslutning till Skillingaryds samhälle, näringsverksamheter och många hästgårdar. En levande landsbygd runt omkring Skillingaryd är oerhört viktigt för jobb, företag och boendemöjligheter.

Försvarsmakten och kommunen har de senaste åren haft en kommunikation då Försvarsmakten ska säga sista ordet vid ny bebyggelse och nya gång- och cykelbanor, även utanför skjutfältets område.

I ett yttrande (HKV beteckning 13920:54267) över kommunens detaljplan skriver Försvarsmakten: ”Nya bostäder eller annan störningskänslig bebyggelse som exempelvis hästgårdar, kommer därmed inte att kunna accepteras inom det område som redovisas till länsstyrelsen.” Det är anmärkningsvärt att en myndighet som Försvarsmakten kategoriskt avvisar ny bebyggelse och en utvidgning av samhället och landsbygden. Det skulle formligen lägga en död hand över väldigt stora områden i och utanför Skillingaryd.

Vilken avvägning gör försvarsministern mellan skjutfältets verksamhet och behovet av landsbygdsutveckling med hästgårdar och näringsverksamhet samt bebyggelse i centrala Skillingaryd, och avser försvarsministern att vidta några åtgärder?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.