Till innehåll på sidan

Lagstiftning för cykling mot enkelriktat

Svar på skriftlig fråga 2018/19:795 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


I2019/0187/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:795 av Jens Holm (V)
Lagstiftning för cykling mot enkelriktat

Jens Holm har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att modernisera trafiklagstiftningen för att möjliggöra införandet av cykling mot enkelriktat där det är lämpligt.

Det ärende som Jens Holm hänvisar till kommer inom kort att prövas av Länsstyrelsen i Stockholms län. Bakgrunden är att Stockholms kommun startade ett projekt med cykling mot enkelriktat år 2016. En privatperson har överklagat beslutet om lokala trafikföreskrifter till länsstyrelsen varför rättslig prövning av kommunen beslut om lokala trafikföreskrifter kommer göras.

Det är inte lämpligt att föregripa denna rättsliga prövning med ändringar i trafiklagstiftningen. Jag kommer därför följa ärendet och efter slutligt beslut ta ställning till om det kan vara behövligt med eventuella justeringar i gällande trafiklagstiftning.

Jag vill även tillägga att regeringen nyligen genomfört ett antal ändringar i trafiklagstiftningen i syfte att underlätta för cyklister. Bland annat kan cyklister från 15 år och förare av moped klass II numera färdas på körbanan även om det finns en cykelbana om den högsta tillåtna hastigheten på körbanan är högst 50 kilometer i timmen, en vägmarkering för så kallad cykelbox har införts samt ett antal andra åtgärder.

Stockholm den 25 juni 2019

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2018/19:795 av Jens Holm (V) (Besvarad 2019-06-19)

Fråga 2018/19:795 Lagstiftning för cykling mot enkelriktat

av Jens Holm (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Framkomligheten i täta städer är en utmaning, och långa restider gör det svårare för vardagspusslet att gå ihop. Regeringen har en ambition om att cyklingen ska öka, och det är bra. Cykeln är ett framtidsfordon som kan lösa många utmaningar – inte bara kopplat till framkomlighet i städer utan också till minskade utsläpp och bättre folkhälsa i hela landet. Det som saknas, förutom att regeringens mål om ökad cykling behöver bli tidssatt och kvantifierat, är att regeringen avsätter tillräckligt med resurser och tar fram lagstiftning som gör att det blir lätt för resenären att välja rätt. Det ska vara snabbt, smidigt och enkelt att resa aktivt och hållbart i jämförelse med att resa med utrymmeskrävande bilar.

Vi som cyklar dagligen vet att så sällan är fallet; cykelinfrastrukturen är ofta otrygg och tar tidsödande omvägar. Den reform Stockholms stad har tagit fram har dock varit mycket uppskattad. Under den förra mandatperioden inleddes ett arbete med att skylta om enkelriktade gator till dubbelriktade för cykling. Flera hundra kvarter har skyltats om, och stadens trafikkontor har sett att det ökat framkomligheten utan att orsaka olyckor. Stockholms stad använder nu den skyltning som är vanlig i Europa: skylt C1 med tilläggstavla “gäller ej cykel”. Skyltningen finns också i kommuner såsom Tranås, Nybro och Marstrand, och flera kommuner i Svenska Cykelstäder är intresserade av att införa konceptet men väntar på att det ska införas i svensk lagstiftning. Länsstyrelsen i Stockholm anser dock att skyltningen inte är laglig, och det kan leda till kostsam omskyltning till ett sämre alternativ som riskerar att öka otryggheten i trafiken och förhindra att det införs i fler kommuner.

Det är uppenbart att lagstiftningen behöver moderniseras för att ökade cykelambitioner ska uppnås. Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta initiativ till att modernisera trafiklagstiftningen för att möjliggöra införande av cykling mot enkelriktat där det är lämpligt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.