Kvinnohatet

Svar på skriftlig fråga 2012/13:669 besvarad av Statsrådet Maria Arnholm

Händelser

Inlämnad
2013-07-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-22
Svar anmält
2013-08-22

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Svar på fråga

2012/13:669 Kvinnohatet

Statsrådet Maria Arnholm

Hannah Bergstedt har frågat mig genom vilka initiativ jag avser att motverka hatet mot kvinnor i Sverige.

Jag delar Hannah Bergstedts oro över det kvinnohat en del män ger uttryck för och som i stor utsträckning framförs på internet och i sociala medier. Det är viktigt att frågan uppmärksammas och att åtgärder vidtas.

Det övergripande målet för Sveriges jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Regeringens samlade jämställdhetspolitik syftar även till att påverka normer och attityder som upprätthåller de strukturer ur vilka pojkars och mäns hat mot kvinnor och flickor växer fram. Att synliggöra och bekämpa olika uttryck för hat och förakt mot kvinnor och flickor i samhället, inklusive på nätet, är i allra högsta grad en mycket angelägen demokratisk fråga som kräver såväl politiska åtgärder som uppmärksamhet i samhället i stort.

Regeringen har tagit flera initiativ för att motverka den typ av hatyttringar som Hanna Bergstedt beskriver i sin fråga. Det förebyggande arbetet är särskilt viktigt och ungdomar utgör i detta avseende en prioriterad målgrupp. Ungdomsstyrelsen har därför fått i uppdrag att genomföra insatser för att förebygga kränkningar, trakasserier och hot som riktas mot unga. Ett jämställdhetsperspektiv ska tillämpas i insatserna, vilket innebär att flickors och unga kvinnors situation och behov särskilt ska uppmärksammas. Myndigheten ska även ta fram information riktad till unga om var gränsen för det lagliga samtalet går och var olagliga nättrakasserier tar vid. Uppdraget ska slutredovisas i mars 2015. Vidare har Statens medieråd fått i uppdrag att under 2013 och 2014 genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement i Sverige. I uppdraget ingår att samordna nationella aktiviteter inom ramen för kampanjen, som ska syfta till att öka kunskapen om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans på internet samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Regeringen har också tillsatt utredningen Män och jämställdhet som bland annat ska beskriva och analysera mäns livssituation i förhållande till kvinnors i dagens Sverige och hur den har förändrats under senare år. Utredningen ska redovisas senast den 1 februari 2014.

Vi politiker bär ett särskilt ansvar för att påverka normer och attityder och skapa förutsättningar för ett jämställt samhälle. Därtill är det allas vår uppgift som medborgare att tydligt markera att hot, kränkningar och trakasserier inte ska tolereras i vårt samhälle.

Skriftlig fråga 2012/13:669 av Bergstedt, Hannah (S) (korrekturläst 2013-07-24)

den 24 juli

Fråga

2012/13:669 Kvinnohatet

av Hannah Bergstedt (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

På tvåårsdagen av Utøyadådet har det också uppmärksammats att rasism och främlingsfientlighet ofta är kombinerat med feminist- och kvinnohat. Det är feministerna, menar massmördaren Anders Behring Breivik, som förstört samhället genom att ömma för mångkultur och lära män att byta blöjor i stället för att hantera vapen.

 Feminist- och kvinnohatet får lika lite som hatet mot invandrare och hbtq-personer förbigås med tystnad. Hatet mot feminister har fått växa fritt och ostört alldeles för länge. Kvinnor som deltar i det offentliga livet möts av vågor av förlöjliganden, förtal, sexism och hot. Det kan drabba såväl politiker och samhällsdebattörer som en nyhetsuppläsare eller en modebloggare.

Statsrådet själv behöver ta bladet från munnen i denna fråga. Det behövs ett brett och centralt initiativ som samlar alla goda kvinno- och manskrafter mot det kvinnohat som florerar.

Regeringen måste ta på sig ledartröjan, och samtliga partier i riksdagen ska visa färg i frågan.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att motverka kvinnohatet i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.