Till innehåll på sidan

Krisen vid Högskolan i Jönköping

Svar på skriftlig fråga 2014/15:484 besvarad av Helene Hellmark Knutsson (S), statsråd

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2015/2708/UH

Utbildningsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:484 av Annika Eclund (KD) Krisen vid Högskolan i Jönköping

Annika Eclund har frågat mig om regeringen kommer att hörsamma kraven från personalen vid Högskolan i Jönköping, det regionala näringslivet samt tidigare statsrådet och landshövdingen Lars Engqvist, om att byta ut hela styrelsen för stiftelsen Högskolan i Jönköping – eller om regeringen kommer att ducka och smita från sitt ansvar.

Högskolan i Jönköping är en stiftelsehögskola vilket innebär att den är ett privat rättssubjekt till skillnad från flertalet svenska universitet och högskolor som står under statligt huvudmannaskap. Enligt stadgarna för Stiftelsen Högskolan i Jönköping utser regeringen de ledamöter som utöver rektor samt lärar- och studentrepresentanter ingår i styrelsen. Regeringen utser alltså inte hela styrelsen och kan följaktligen inte heller byta ut hela styrelsen.

Den tidigare ledamoten och ordföranden i styrelsen vid Stiftelsen Högskolan i Jönköping begärde i mars 2015 att få bli entledigad från uppdraget. Samtidigt begärde också styrelsens vice ordförande att få bli entledigad. Utan ordförande är styrelsen inte beslutsför. Då det är regeringens ansvar att utse en ny ordförande har det varit viktigt för regeringen att skyndsamt fatta beslut i denna fråga. Den 30 april 2015 förordnade därför regeringen förhandlingschefen Monica Dahlbom till ledamot tillika ordförande i styrelsen för Stiftelsen Högskolan i Jönköping för resterande del av styrelsens mandatperiod, dvs. t.o.m. den 30 april 2016. Regeringen har därmed tagit sitt ansvar för att högskolan ska ha en beslutsför styrelse.

Stockholm den 13 maj 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2014/15:484 av Annika Eclund (KD) (Skickad 2015-04-29)

Fråga 2014/15:484 Krisen vid Högskolan i Jönköping

av Annika Eclund (KD)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Stiftelsen Högskolan i Jönköping leds av en styrelse som tillsätts av regeringen. Efter en serie uppmärksammade händelser knutna till just stiftelsens styrelse har en akut förtroendekris uppstått. Såväl personal av olika kategorier vid högskolan som representanter för det regionala näringslivet har genom namnupprop respektive tidningsartiklar gett uttryck åt att förtroendet för stiftelsestyrelsen är förbrukat och hemställt hos regeringen om att byta ut hela styrelsen.

Högskolan i Jönköping har sedan sin tillkomst som stiftelsehögskola 1994 varit mycket framgångsrik. Framgången har i hög grad baserats på att de fackhögskolor som utgör högskolan har haft en långtgående autonomi och kunnat locka framstående forskare och studenter. Detta hotas nu genom en akut förtroendekris. Bakgrunden är bland annat att stiftelsehögskolans inriktning och uppbyggnad under senare år av stiftelsestyrelsen ändrats från fyra självständiga fackhögskolor till en hårt centraliserad högskola. Detta har skett utan förankring hos personalen, som vid flera tillfällen, i samband med arbetsmiljöundersökningar, visat att förtroendet för stiftelsestyrelsen är kraftigt underminerat. Den senaste fasen i denna process var när stiftelsestyrelsen i början av mars detta år beslöt att med minsta möjliga majoritet (röstsiffrorna 5-4 och med rektor som en inom majoriteten) avskaffa den regionala förankring fackhögskolorna dittills haft genom sina bolagsstyrelser. Makten över högskolan är nu samlad hos rektor som i princip ensam utgör styrelse i de fyra fackhögskolorna. Stiftelsestyrelseordföranden Lars Isaksson (S) och vice ordföranden lämnade i protest sina befattningar. Starka protester har hörts från personalen och det regionala näringslivet samt andra initierade. En valberedning har funnits under ordförandeskap av Agneta Bladh (S) men något fyllnadsval har inte kunnat äga rum därför att valberedningen inte har varit komplett. Den tidigare landshövdingen Lars Engqvist (S), som ingick i valberedningen, meddelade nämligen att han ansåg att hela styrelsen borde bytas ut och att han inte ställde sig bakom något fyllnadsval. Han lämnade därför valberedningen i protest. Således finns nu varken en fungerande stiftelsestyrelse eller en valberedning.

Eftersom regeringen har ansvar för stiftelsestyrelsens sammansättning är det regeringens ansvar att agera då styrelsearbetet havererar. I det läge som uppstått behövs en ansvarsfull och exceptionell åtgärd, nämligen att låta byta ut den kvarvarande stiftelsestyrelsen och nytillsätta hela styrelsen med personer som har goda förutsättningar att leda högskolan på ett väl fungerande sätt.

Min fråga till statsrådet är:

 

Kommer regeringen att hörsamma kraven från personalen vid Högskolan i Jönköping, det regionala näringslivet samt tidigare statsrådet och landshövdingen Lars Engqvist, om att byta ut hela styrelsen för stiftelsen Högskolan i Jönköping - eller kommer regeringen att ducka och smita från sitt ansvar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.