Till innehåll på sidan

Kris på Migrationsverket och asylmissbruk

Svar på skriftlig fråga 2011/12:736 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

Händelser

Inlämnad
2012-08-28
Anmäld
2012-09-06
Besvarad
2012-09-11
Svar anmält
2012-09-13

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Svar på fråga

2011/12:736 Kris på Migrationsverket och asylmissbruk

Statsrådet Tobias Billström

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att lösa den akuta situationen på Migrationsverket och vad regeringen gör för att stoppa asylmissbruket med att personer som åberopat skyddsskäl och därefter fått uppehållstillstånd sedan åker hem på semester.

Situationen i Syrien, tillsammans med fortsatt svåra förhållanden ibland annat Afghanistan, Iran och Somalia, leder för närvarande till att antalet asylsökande i Sverige från dessa länder ökar. Regeringen analyserar fortlöpande vilka konsekvenser det ökande antalet asylsökande får för myndigheter och domstolar samt de ekonomiska följderna av dessa konsekvenser. Budgetpropositionen för 2013 kommer att lämnas till riksdagen den 20 september 2012.

De personer som söker skydd i Sverige ska beviljas asyl när de enligt utlänningslagen och Sveriges internationella åtaganden har rätt till det.

En person som fått statusförklaring som flykting, alternativt skyddsbehövande eller övrig skyddsbehövande, beviljas vanligtvis ett permanent uppehållstillstånd. Bedömningen av skyddsskälen görs med beaktande av situationen i den asylsökandes hemland vid det givna tillfället. En flyktingstatusförklaring kan i vissa fall återkallas om en person av fri vilja på nytt använder sig av hemlandets skydd till exempel genom att skaffa hemlandspass. Ett permanent uppehållstillstånd återkallas normalt inte om personen i fråga tillfälligt reser tillbaka till sitt hemland. Under vissa förutsättningar kan ett permanent uppehållstillstånd återkallas om personen i fråga medvetet utelämnat information eller lämnat felaktiga uppgifter som varit av betydelse för uppehållstillståndet.

Jag anser att det i detta avseende finns tillräckliga kontrollmekanismer i den utlänningslag och den instans- och processordning som en enig riksdag beslutade om 2005 och har därför inte för avsikt att vidta några särskilda åtgärder.

Skriftlig fråga 2011/12:736 av Söder, Björn (SD) (korrekturläst 2012-08-28)

den 28 augusti

Fråga

2011/12:736 Kris på Migrationsverket och asylmissbruk

av Björn Söder (SD)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Regeringen har tillsammans med Miljöpartiet (MP) ingått en uppgörelse som ytterligare ökar massinvandringen till Sverige. Det är framför allt två stora grupper som kommer till landet, afghaner och somalier.

Somalier är dessutom den grupp i Sverige som står längst ifrån arbetsmarknaden och därmed utgör en stor ekonomisk börda för landet. Likaså består invandringen från Afghanistan framför allt av människor som antingen är lågutbildade eller saknar utbildning över huvud taget.

Till denna ansvarslösa uppgörelse mellan regeringen och MP tillkommer den ökande strömmen av asylsökande från Syrien. Detta har gjort att situationen nu är ohållbar på Migrationsverket. Migrationsverket har beredskap för 30 000 asylsökande, men just nu överstigs detta antal med 7 000 personer.

Samtidigt florerar uppgifter om att många som kommit till Sverige från framför allt Somalia och som åberopat skyddsskäl åker hem på semester när de väl fått uppehållstillstånd. Vi har tidigare, i samband med konflikten mellan Israel och Libanon, sett liknande fall där libaneser med svenska uppehållstillstånd befann sig i hemlandet Libanon.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att lösa den akuta situationen på Migrationsverket, och vad gör statsrådet för att stoppa asylmissbruket med att personer som åberopat skyddsskäl och därefter fått uppehållstillstånd sedan åker hem på semester?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.