Till innehåll på sidan

Kravet på personalliggare

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1267 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2022/00937 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1267 av Mattias Karlsson (M)
Kravet på personalliggare

Mattias Karlsson (M) har frågat mig om jag är beredd att se över systemet med personalliggare så att färre företag drabbas av kostsamma kontrollavgifter.

Skyldighet att föra personalliggare gäller sedan den 1 januari 2007 för näringsidkare inom restaurang- och frisörbranscherna. Utvidgningar till fler branscher samt andra kompletteringar av systemet med personalliggare har senare skett.

Syftet med personalliggare är att minska förekomsten av svartarbete och att skapa sundare konkurrensförhållanden och därmed motverka skattefusk och skatteundandragande. Företagare som använder svart arbetskraft skaffar sig konkurrensfördelar framför företag som inte gör det. Ju fler företag som använder sig av svart arbetskraft desto svårare blir det för företag som vill göra rätt för sig. Detta gäller för såväl större som mindre företag.

Personalliggarsystemet har utvärderats. I april 2019 presenterades Skatte-utskottets utvärdering av personalliggarsystemet (2018/19:RFR4) i vilket synpunkter från bransch-, näringslivs- och arbetstagarorganisationerna avseende personalliggare hos bland annat mindre företag presenteras. Utskottet konstaterar bl.a. att det finns mycket olika bilder av systemet med personalliggare, både positiva och negativa. Skatteverkets utvärdering från december 2019 visar att reglerna om personalliggare har effekt och att fusket minskar. Införandet av personalliggare har bl.a. lett till en ökning av antalet anställda i restaurangbranschen.

Resultaten av personalliggarbesök bland samtliga företag visar en uttalad ökning i redovisad lönesumma under besöksmånaden och under månaderna efter i både bygg- och restaurangbranschen. Bland små företag finns även en långsiktig effekt.

I och med införandet av personalliggare har bl.a. en ökning av antalet anställda påvisats i vissa branscher vilket visar att personalliggarsystemet fyller en viktig funktion för att bl.a. förhindra svartarbete och skatteundandragande. Svartarbete är ett allvarligt samhällsproblem. För arbetstagarnas del kan svartarbete leda till sämre arbetsförhållanden, hälsorisker, sämre utvecklingsmöjligheter och ett otillräckligt socialt skydd. En minskad förekomst av svartarbete medför också sundare konkurrensförhållanden.

Regeringen följer mot denna bakgrund noga utvecklingen.

Stockholm den 23 mars 2022

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2021/22:1267 av Mattias Karlsson i Luleå (M) (Besvarad 2022-03-14)

Fråga 2021/22:1267 Kravet på personalliggare

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Kravet på personalliggare utgör en kostsam och ineffektiv reglering. Skötsamma företag drabbas av omfattande kontrollavgifter för små, oavsiktliga fel trots att det inte finns någon som helst misstanke om skattefusk. Kontrollavgifterna kan även leda till att företagens serveringstillstånd ifrågasätts, vilket är förödande för företagen.

Forskare på HUI Research har utrett frågan och kunde inte hitta någon statistiskt säkerställd effekt av personalliggarna, och de fann att kravet på personalliggare inte kan motivera de kostnader det medför.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Är ministern beredd att se över systemet med personalliggare så att färre företag drabbas av kostsamma kontrollavgifter? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.