Till innehåll på sidan

Krav på svenskkunskaper för medborgarskap

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1153 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/0073 6 Ju2022/00737 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1153 Krav på svenskkunskaper för medborgarskap och fråga 2021/22:1154 Språkkrav för permanent uppehållstillstånd av Maria Malmer Stenergard (M)

Maria Malmer Stenergard har frågat mig dels när jag avser att presentera en proposition om krav på kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap, dels när jag kommer att presentera ett författningsförslag som innebär krav på kunskaper i svenska språket för permanent uppehållstillstånd. Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.

Regeringen tillsatte 2019 dels en utredning för att utreda bland annat språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap, dels en parlamentarisk kommitté, Migrationskommittén, som skulle ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken. Migrationskommittén föreslog bland annat att det skulle införas språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd men lämnade inte några fullständiga förslag i den delen.

Regeringen gjorde i propositionen Ändrade regler i utlänningslagen (prop. 2020/21:191) bedömningen att det bör införas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att permanent uppehållstillstånd ska få beviljas, men delade remissinstansernas uppfattning att frågan behöver utredas vidare. I propositionen uttalade regeringen att den avsåg att återkomma till riksdagen med sådana författningsförslag.

Betänkandet om språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap har remitterats och bereds nu inom Regeringskansliet. Vad gäller kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd avser regeringen återkomma i närtid.

Stockholm den 9 mars 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:1153 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2022-02-24)

Fråga 2021/22:1153 Krav på svenskkunskaper för medborgarskap

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenskkunskaper skapar möjligheter att tillgodogöra sig demokratiska rättigheter och skyldigheter, att arbeta, följa det offentliga samtalet och engagera sig i sina barns skolgång. Men kunskaper i det svenska språket handlar inte bara om individens möjligheter att påverka; om många personer har bristande kunskaper i svenska språket kan det också påverka politiska val och processer.

Expressens ledarsida (den 21 februari) lyfter fram ett sådant exempel rörande den kampanj som riktas mot socialtjänsten i Sverige och där det påstås förekomma ett ”LVU-missbruk”. En av de kloka slutsatserna i artikeln är – och som också påpekas ovan – att den som inte kan följa valdebatten och nyhetsrapporteringen också har svårt att göra ett informerat val vid valurnan. Möjligheten för en tredje part att påverka och manipulera blir stor.

Den 15 januari 2021 gick betänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap ut på remiss. Den 15 april 2021 gick remisstiden ut. Någon proposition rörande kunskaper i svenska för medborgarskap finns inte aviserad på regeringens propositionslista för våren.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

När avser statsrådet att presentera en proposition om krav på kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.