Till innehåll på sidan

Krav eller rekommendation på munskydd i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1964 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på frågorna 2019/20:1964 av Alexandra Anstrell (M)
Krav eller rekommendation på munskydd i Sverige och 2019/20:1975 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) Munskydd

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag och regeringen överväger att införa krav eller rekommendation på munskydd/mask även i Sverige.

Därtill har Ann-Sofie Lifvenhage frågat mig om jag avser att införa rekommendation om munskydd i Sverige, vid större sammankomster, såsom kollektivtrafik, för att minimera risken för ökad smittspridning av covid-19.

Folkhälsomyndigheten har enligt sin instruktion i uppgift att verka för att det ska finnas ett effektivt smittskydd i Sverige. Myndigheten vidtar åtgärder mot olika typer av hälsohot. Myndighetens råd och rekommendationer utgår från aktuellt kunskapsläge.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för att minska smittspridningen i samhället av covid-19. Framför allt är det viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk, hålla avstånd samt att tvätta händerna ofta. Folkhälsomyndigheten har även utfärdat allmänna råd för att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel.

Vad gäller allmän användning av munskydd i publika miljöer gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att det vetenskapliga stödet för effekten en sådan användning i dag är svagt. Munskydd måste alltid ses som ett komplement till övriga mer centrala riskreducerande insatser. Folkhälsomyndigheten bedömer dock att munskydd i vissa lägen vid ett försämrat epidemiologiskt läge kan bidra till att minska risken för smittspridning. Det kan finnas miljöer där det är svårt att undvika nära kontakt med andra människor under längre tid och i dessa miljöer kan munskydd vara ett komplement till andra insatser under en begränsad tidsperiod. Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten som komplement användning av munskydd i flera situationer inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Stockholm den 2 september 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:1964 av Alexandra Anstrell (M) (Besvarad 2020-08-17)

Fråga 2019/20:1964 Krav eller rekommendation på munskydd i Sverige

av Alexandra Anstrell (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Finlands regering och finska folkhälsomyndigheten har nu infört en rekommendation för alla över 15 år att bära munskydd i kollektivtrafik, butiker och på allmänna platser. Den finska folkhälsomyndigheten menar att munskydd bidrar till att minska smittspridningen, förutsatt att munskydden används på korrekt sätt, precis som säkerhetsbälte och andra godkända skyddsanordningar.

Finska folkhälsomyndigheten betonade följande:

  • Munskydd minskar smittspridningen av coronaviruset då de hindrar spridandet av droppsmitta, och det är skälet till att det nu införs.
  • Så många som möjligt bör bära munskydd för att uppnå bästa effekt.
  • Munskydden ska inte vidröras under tiden man bär dem.
  • Munskydden ersätter inte övriga riktlinjer utan gäller tillsammans med övriga riktlinjer. Man ska fortsatt hålla distansen, tvätta händer, stanna hemma vid sjukdom etc.

I Norge gäller munskydd vid inresor från så kallade rödlistade länder, inklusive stora delar av Sverige.

Nästan hela världen har nu rekommendation eller krav om munskydd. Nu i augusti börjar skolorna och fler kommer att resa i kollektivtrafiken, vilket gör att det finns risk för ökad smittspridning.

Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Överväger ministern och regeringen att införa krav eller rekommendation på munskydd/mask även i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.