krångliga företagsregler

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2014 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2006-08-15
Besvarad
2006-08-23
Besvarad
2006-08-29
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Svar på fråga 2005/06:2014 om krångliga företagsregler

Näringsminister Thomas Östros

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att göra för att reglerna inte ska krångla till företagsutvecklingen i landet utan i stället öppna upp för ökad företagsutveckling.

Sverige ligger bland de allra främsta länderna när det gäller företagsklimat och konkurrenskraft: World Economic Forums Global Competitiveness Report 2000@2006, som beskriver konkurrenskraften i 117 länder, placerar Sverige på en tredje plats. EU-kommissionens Innovation Scoreboard 2005, som mäter innovationsklimatet i EU-länderna, placerar Sverige på första plats. Företagandet ökar i Sverige. Förra året tillkom 44 585 nya företag. Det är fler än på 20 år. Men jag vill att Sverige ska bli ett ännu bättre land för företagare.

Därför genomför regeringen ett omfattande program. God service och enkel administration för företagen är ett prioriterat område. Hösten 2005 presenterade vi för riksdagen ett handlingsprogram med 300 konkreta förbättringar. Det handlar om enklare regler, färre blanketter och minskat uppgiftslämnande, ökat samarbete mellan myndigheterna, kortare handläggningstider samt bättre service och tillgänglighet. Nästan samtliga åtgärder kommer att vara genomförda före september i år.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att minska företagens administrativa kostnader som uppkommer inom skatteområdet och av årsredovisningslagen med 20 respektive 15 % fram och till år 2010. Nu går vi vidare och sätter målet att den administrativa bördan inom jordbruks- och skogsbruksområdet ska minska med 25 % till år 2010. Det är ett ambitiöst mål som på ett väsentligt sätt kommer att underlätta för företagande inom de gröna näringarna, inte minst småföretagen. Regeringen kommer under det närmaste året att formulera mål för att minska de administrativa kostnaderna inom ett antal nya områden. Vårt budskap till Sveriges företagare är att den administrativa bördan ska minska inom samtliga för företagen relevanta områden.

Regeringen har även genomfört ett stort antal andra åtgärder för att möta småföretagarnas behov. Arvs- och gåvoskatten har avskaffats och skatten för fåmansbolagen sänks med 1 miljard kronor. Exportfrämjandet har förstärkts och byggs ut regionalt. 900 miljoner kronor satsas på forskning i småföretagen. 2 miljarder kronor satsas på riskkapital och vi främjar tillgången på tillväxtkapital i hela landet genom att från och med nästa år satsa närmare 100 miljoner kronor extra på Almi Företagspartner. Vi ser också över företagarnas försäkringsvillkor i trygghetssystemen för att kunna göra regelverket tydligare och bättre samt skapa en ökad balans i villkoren för och behandlingen av företagare och anställda.

Jag vill fortsätta att utveckla förutsättningarna för fler och växande företag genom att satsa på enklare regler, bra service, exportfrämjande, riskkapital och trygghet. Inte låga löner och otrygga villkor. Fler och växande företag stärker förutsättningarna för jobb och därmed rättvisa, hållbar utveckling och välfärd.

Skriftlig fråga 2005/06:2014 av Sellén, Birgitta (c) (korrekturläst 2006-08-15)

den 15 augusti

Fråga 2005/06:2014 av Birgitta Sellén (c) till näringsminister Thomas Östros (s)

Krångliga företagsregler

Begreppet Krångel-Sverige myntades redan 1948 och sedan dess har det inte blivit enklare regler för företagarna i Sverige. Trots regeringens löfte om mindre byråkrati ökar antalet regler. Enligt Dagens Eko i radion har det blivit 1 000 nya företagsregler sedan förra valet. Över hälften innebär mer krångel, vilket kostar företagen flera miljarder per år.

Jag har besökt småföretagare som klagar över hur besvärligt det har blivit. Dessutom känner man sig motarbetad av myndigheter som sätter käppar i hjulen. Vid ett besök hos ett företag inom livsmedelsbranschen fick jag berättat att företaget vill bygga ut sin verksamhet och behöver därför bygga nytt. Kommunen lovade snabbt att det inte var något problem. Men när Livsmedelsverket skulle titta på ansökningen började de ställa en hel del frågor, som i sig kan vara naturliga, men när tjänstemannen sedan går på semester stannar allt upp och ingen annan fullföljer. I dag har det gått många månader och företagaren vet inte om han får bygga ut eller inte. I ett företagsamt Sverige är det viktigt att inte krångla till alla regler så att företagare inte orkar genomföra en utveckling av sitt företag. Konkurrensen är tuff i dag och då är det viktigt att tillståndsgenomgången inte krånglas till i onödan. Detta är bara ett av de exempel som jag mött vid studiebesök till olika företagare.

Min fråga till näringsministern är följande:

Vad avser statsrådet att göra för att reglerna inte ska krångla till företagsutvecklingen i landet utan i stället öppna upp för ökad företagsutveckling?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.