Till innehåll på sidan

Kostnader för invasiva arter

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3461 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:3461 av Runar Filper (SD)
Kostnader för invasiva arter

Runar Filper har frågat mig om kostnader för invasiva arter och om jag ser behov av att i Sverige undersöka vilka kostnader invasiva arter orsakar och att stödja kommuner och regioner i arbetet mot invasiva arter.

Sverige har åtaganden att genomföra åtgärder enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014 om förebyggande och hantering av introduktion och spridning av invasiva främmande arter. För närvarande gäller förordningens bestämmelser för 66 arter.

Utöver EU-förordningen regleras det nationella arbetet med att förhindra introduktion och spridning av invasiva främmande arter genom förordningen (2018:1939) om invasiva främmande arter. Regeringen har utsett Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten som ansvariga myndigheter för det nationella genomförandet av EU-förordningen samt det övergripande arbetet enligt den nationella förordningen. De två myndigheterna arbetar med att ta fram förslag till en förteckning över invasiva främmande arter av nationell betydelse. I samband med överlämnandet av ett sådant förslag får regeringen kännedom om vilka arter myndigheterna föreslår.

Den svenska förordningen anger även vilket ansvar som regeringen lagt på andra myndigheter. Länsstyrelserna har ett ansvar att besluta om och genomföra utrotningsåtgärder. Den kommun som så önskar kan begära hos länsstyrelsen att beslutet om sådana åtgärder överlåts åt kommunen.

Under 2021 gör regeringen en satsning om totalt 100 miljoner kronor för myndigheternas arbete med att förhindra introduktion och spridning av invasiva främmande arter. Bekämpning av invasiva främmande arter pågår nu över hela landet.

Myndigheternas arbete med invasiva främmande arter handlar också om att informera allmänheten om hur enskilda kan bidra till att förebygga introduktion och minska spridningen av invasiva främmande arter. Informationen handlar även om vilka skyldigheter var och en har t.ex. som markägare.

Europeiska kommissionen har uppskattat kostnaden för den europeiska ekonomin till minst 12 miljarder euro per år inom områden som hälsovård och djurhälsa, skördeförluster, fiskbestånd, skador på infrastruktur, skador i fråga om floders farbarhet och skador på skyddade arter. Jag bedömer dock att en mer utförlig beräkning av kostnaden för den skada som invasiva främmande arter medför i Sverige inte skulle öka skälen för att genomföra effektiva motåtgärder. Därför avser regeringen inte att lägga något myndighetsuppdrag om detta. I stället bör myndigheterna fortsätta att prioritera arbetet med att förebygga introduktion och förhindra spridning av invasiva främmande arter samt genomföra bekämpningsåtgärder.

Stockholm den 31 augusti 2021

Per Bolund

Skriftlig fråga 2020/21:3461 av Runar Filper (SD) (Besvarad 2021-08-17)

Fråga 2020/21:3461 Kostnader för invasiva arter

av Runar Filper (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nyligen presenterades en undersökning, gjord av brittiska forskare, om storleken på de kostnader som olika invasiva arter orsakar. Det gäller djur, växter och svampar som på senare tid trätt in i det brittiska ekosystemet. En sådan undersökning har inte tidigare gjorts på vetenskapligt sätt. Kostnaderna är överraskande stora.

Arbetet mot invasiva arter i Sverige bör intensifieras. Flera nya djur i den svenska faunan hotar den ekologiska balansen i naturen. Jakten på dessa djur måste effektiviseras och snabb ökning och spridning i landet förhindras, eftersom kostnaderna skenar för de problem som djuren orsakar.

Djur som exempelvis mårdhund, bisam, olika arter av ekorre, tvättbjörn, gås och and, orsakar problem i Sverige. Det kan få allvarliga följder för den naturliga faunan om inte kraftfulla åtgärder sätts in.

Sverigedemokraterna vill se större, snabbare och effektivare övervakning och bekämpning av invasiva arter. Detta för att radera ut hotet mot den biologiska mångfalden och minska negativa kostnader. Invasiva arter bör bekämpas och större tydlighet från regeringen visas i stöd för bekämpningen lokalt. Omfattningen av de kostnader som invasiva arter orsakar i Sverige bör undersökas som stöd för detta.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Ser ministern behov av att i Sverige undersöka vilka kostnader invasiva arter orsakar och att stödja kommuner och regioner i arbetet mot invasiva arter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.