Till innehåll på sidan

Korrekta jämförelser av brottsstatistik

Svar på skriftlig fråga 2014/15:302 besvarad av Anders Ygeman (S), statsråd

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2015/2677/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:302 av Beatrice Ask (M) Korrekta jämförelser av brottsstatistik

Beatrice Ask har frågat Anders Ygeman på vilket sätt han och regeringen avser att säkerställa att medier och allmänhet får god kunskap om Brå:s nya redovisning av uppklarade brott och skälen för förändringarna. Frågan har överlämnats till mig.

För att kunna tolka rättsväsendets resultat är det nödvändigt med välutvecklad statistik. I Brå:s uppdrag att producera den officiella kriminalstatistiken ingår löpande utveckling av statistiken. Förändringen av uppklaringsstatistiken är en del av detta. Eftersom regeringen ställer höga krav på att fler brott ska klaras upp är det positivt att möjligheterna till uppföljning på detta område utvecklas.

Det är i första hand Brå som ansvarar för att den statistik myndigheten producerar görs tillgänglig och förmedlas på ett sätt som innebär att användarna kan tolka informationen på ett korrekt sätt. I detta fall kommer Brå att genomföra en mindre förändring i definitionen av den så kallade personuppklaringsprocenten. Den innebär att antalet personuppklarade brott under ett kalenderår i den nya statistiken relateras till antalet handlagda brott under samma kalenderår. Det blir mer relevant än att som tidigare relatera till antalet anmälda brott. Förändringen bedöms inte påverka resultatet i stort annat än marginellt. Brå kommer under en övergångsperiod även att redovisa enligt den tidigare definitionen. På så sätt behålls möjligheterna att göra jämförelser över tid samtidigt som statistiken utvecklas och förbättras.

I den nya statistiken kommer Brå även att redovisa ett nytt mått på lagföringen. För att kunna tolka utvecklingen av uppklaringsresultatet är detta ett viktigt komplement. Precis som Brå påpekar innebär det nya måttet också att det i vissa avseenden blir lättare att jämföra Sverige med andra länder, vilket är något som efterfrågats under lång tid.

Stockholm den 25 mars 2015

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2014/15:302 av Beatrice Ask (M) (Besvarad 2015-03-13)

Fråga 2014/15:302 Korrekta jämförelser av brottsstatistik

av Beatrice Ask (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Brottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att införa en ny redovisning av uppklarade brott. Syftet är bland annat att göra jämförelser med andra länder mer korrekta. Ett nytt begrepp – lagföringsprocent – införs. Det nya måttet väntas enligt myndigheten grovt räknat bli ungefär dubbelt så högt som dagens personuppklaringsprocent, då man, enkelt uttryckt, bara kommer att räkna anmälda brott för vilka man har bedrivit utredning, enligt en artikel i Polistidningen.

Då statistiska uppgifter ofta används för att följa utvecklingen över tid innebär den nya redovisningen risk för svårigheter att göra sådana jämförelser samt risk för missvisande slutsatser.

Min fråga till statsrådet är:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att säkerställa att medier och allmänhet får god kunskap om den nya redovisningsmodellen och skälen för förändringarna?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.