Kontanttjänster

Svar på skriftlig fråga 2018/19:99 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2019/00333

/B

Fi2019/00373/B

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsminister

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:99 av Barbro Westerholm (L) Kontanttjänster och 2018/19:143 av Peter Persson (S) Kontantdirektiv till bankerna

Barbro Westerholm har frågat mig om regeringen planerar att förverkliga Riksbankskommitténs förslag Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42) och vilken tidsplan som i så fall gäller.

Peter Persson har fråga mig om jag kommer att verka för att ett förslag om att större banker ska tvingas att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering ska lämnas till riksdagen.

Jag besvarar båda frågorna gemensamt.

Jag delar frågeställarnas bild om vikten av att hantera de utmaningar som den minskande kontantanvändningen och tillgången till kontanttjänster utgör för många. Riksbankskommitténs förslag har remissbehandlats och flera viktiga remissynpunkter har inkommit. Frågan bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 13 februari 2019

Per Bolund

Skriftlig fråga 2018/19:99 av Barbro Westerholm (L) (Besvarad 2019-01-31)

Fråga 2018/19:99 Kontanttjänster

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige är ett av de länder som är på väg att bli ett kontantlöst land. Frågan har uppmärksammats vid flera tillfällen i riksdagen, senast vid ett seminarium den 30 januari 2019, då problem med den minskade möjligheten att använda kontanter belystes utifrån olika aspekter.

I juni 2018 överlämnade en enig Riksbankskommitté sitt betänkande Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42) till finansmarknadsminister Per Bolund. Kommittén föreslog att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige. Kommitténs förslag bedömdes främst gynna människor, föreningar och företag i glesbygd. Dessutom gynnas vissa äldre, nyanlända och personer med funktionsnedsättningar, då många i dessa grupper har problem med digitala betalningar. Genom de föreslagna kraven bedömdes också risken minska för att kontantinfrastrukturen bryter samman i delar av landet.

I betänkandet fördes bland annat fram att utvecklingen av tillgången till kontanter i samhället bör ske under kontrollerade former så att allmänhetens och samhällets behov av kontanter tillgodoses. Kostnaderna bedömdes bli begränsade för bankerna.

Genom den snabba avvecklingen av kontanthanteringen brådskar förverkligandet av Riksbankskommitténs förslag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Planerar statsrådet och regeringen att förverkliga Riksbankskommitténs förslag, och vilken tidsplan gäller i så fall?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.