Till innehåll på sidan

Könsskillnader i arbetsmarknadsutbildningarna

Svar på skriftlig fråga 2023/24:276 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
A2023/ 01555 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:276 av Serkan Köse (S)
Könsskillnader i arbetsmarknadsutbildningarna

Serkan Köse har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att arbetsmarknadsutbildningar blir mer tillgängliga och attraktiva, särskilt för kvinnor.

Arbetsmarknadsutbildning fungerar som en viktig komponent i arbetet för förbättrad kompetensförsörjning och är ett komplement till det reguljära utbildningssystemet.

Regeringen konstaterar i budgetpropositionen för 2024 att män deltar i betydligt högre utsträckning än kvinnor i arbetsplatsnära insatser som arbetsmarknadsutbildning. Det är positivt att skillnaderna i detta avseende minskade under 2022 men regeringen bedömer att deltagandet i arbetsmarknadspolitiska insatser bör vara mer jämställt.

Arbetsförmedlingen ska enligt myndighetens instruktion jämställdhetsintegrera och inom sitt verksamhetsområde främja mångfald och jämställdhet.

Regeringen har i regleringsbrevet för Arbetsförmedlingen för 2023 uppdragit åt Arbetsförmedlingen att, utifrån ett tidigare uppdrag i regleringsbrevet för 2021, fortsätta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2022–2025. Uppdraget innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska genomgående införlivas i myndighetens beslutsfattande, på alla nivåer och i alla delar av de processer som påverkar kvinnor och män. Vidare innebär uppdraget att de strukturer som myndigheten infört avseende målstyrning, uppföljning, verksamhetsplanering, ekonomisk planering och interna utbildningar ska följas upp särskilt.

Syftet är att säkerställa genomslag i hela verksamheten av vidtagna åtgärder samt identifiera eventuella ytterligare behov av åtgärder. I uppdraget ingår också att analysera behovet av åtgärder för att på ett bättre sätt stödja ett jämställt agerande i mötet med de arbetssökande. Arbetsförmedlingen redovisade sitt arbete med uppdraget i en rapport som inkom den 1 november. Rapporten analyseras för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 29 november 2023

Johan Pehrson

Skriftlig fråga 2023/24:276 av Serkan Köse (S) (Besvarad 2023-11-20)

Fråga 2023/24:276 Könsskillnader i arbetsmarknadsutbildningarna

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

I dag deltar fler män än kvinnor i arbetsmarknadsutbildningar. De flesta av utbildningarna är riktade mot traditionellt mansdominerade yrken. Å andra sidan är kvinnor överrepresenterade inom vårdyrken och inom kommunalt yrkesvux, där utbildningsdeltagare i större utsträckning betalar för sin utbildning själva. Samhället finansierar således mäns omställning i högre grad än kvinnors.

I Arbetsförmedlingens årsredovisning för 2022 framgår det att myndigheten har misslyckats med att öka andelen kvinnor som deltar i arbetsmarknadsutbildningar. Det anges att 68 procent av deltagarna i dessa utbildningar är män.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att arbetsmarknadsutbildningar blir mer tillgängliga och attraktiva, särskilt för kvinnor?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.