Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av vårbocksjakt

Svar på skriftlig fråga 2021/22:986 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/00273 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:986 av Åsa Coenraads (M)
Konsekvenserna av vårbocksjakt

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att följa upp konsekvenserna av vårbocksjakt i Blekinge och södra Sverige.

Regeringen fattade beslut om ändringar i jakttiderna den 6 maj 2021 och förordningsändringarna trädde i kraft 1 juli 2021, då det nya jaktåret började. Regeringens beslut bygger på ett gediget och brett förankrat underlag från Naturvårdsverket som även har remitterats av Regeringskansliet. I samband med Regeringskansliets remiss framförde flera remissinstanser att vårjakt på råbock skulle omfatta hela landet. Även Sveriges lantbruksuniversitet ansåg att vårjakt på råbock kunde införas i samtliga län och att det saknades negativa erfarenheter av vårjakt på råbock.

Möjlighet till vårjakt på råbock har tidigare enbart varit tillåten i de län som varit drabbade av radioaktivt nedfall efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl (Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala och Västmanland). Under de 30 år som denna jakt varit tillåten i dessa fem län har det inte dokumenterats någon negativ påverkan på rådjursstammen.

Vårjakt på råbock i hela landet möjliggör minskade skador och en god förvaltning av rådjursstammen. Notera också att det inte finns något krav att jägare ska jaga råbock utan jakten är frivillig. Naturvårdsverket ska minst vart sjätte år se över jakttider och vid behov föreslå ändringar till regeringen.

Stockholm den 9 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:986 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2022-02-02)

Fråga 2021/22:986 Konsekvenserna av vårbocksjakt

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Förutsättningarna för jakt ser olika ut i olika delar av vårt avlånga land. Södra Sverige och Blekinge har små och många jaktmarker till skillnad från mellersta och norra Sverige. Det gör rovdjursförvaltningen mer komplex än i andra delar av landet. Rådjursstammarna är just nu stora, och det är viktigt att man fäller rätt djur för att stammen ska bli stabil och stark för framtiden.

Risken med vårbocksjakten är att för många kapitala bockar fälls och att stammen urholkas på sikt. Vårbocksjakt har varit tillåtet i mellersta Sverige sedan Tjernobylolyckan, och nu föreslås denna tillfälliga jakt gälla permanent över hela Sverige.

Förutsättningarna i södra Sverige är annorlunda än i resten av Sverige och någon konsekvensanalys av införandet är inte gjord, men enligt landsbygdsministern har Naturvårdsverket gjort ett omfattande underlag, enligt en intervju med SVT Blekinge (den 28 januari 2022).

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Hur avser statsrådet att följa upp konsekvenserna av vårbocksjakt i Blekinge och södra Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.