Till innehåll på sidan

Konsekvensanalys av flytten av eHälsomyndigheten till Kalmar

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1503 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/05219/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1503 av Barbro Westerholm (L) Konsekvensanalys av flytten av eHälsomyndigheten till Kalmar

Barbro Westerholm har frågat vilka åtgärder civilministern och regeringen vidtagit för att säkerställa att de samhällskritiska register och funktioner E-hälsomyndigheten ansvarar för och den pågående utvecklingen av digitaliseringen av vården inte kommer att påverkas av den kommande flytten. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Beslutet att omlokalisera delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar är ett led i regeringens arbete för att öka den statliga närvaron i hela landet. Regeringen har i bl.a. tidigare budgetpropositioner pekat på att det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering kan få en större spridning över landet och att pröva om vissa myndighetsfunktioner kan lokaliseras utanför storstadsområdena. Riksdagen har även gett tillkännagivanden om lokalisering av statliga myndigheter (2015/16:Fi25, rskr. 2015/16:208 samt 2015/16:NU17, rskr. 2015/16:201).

Regeringen framhåller i beslutet att lokaliseringen ska ske på ett sådant sätt att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på både kort och lång sikt. Det är av särskild vikt att driften av myndighetens samhällsviktiga uppgifter säkerställs. Kalmarregionen har en lång tradition av att arbete med bland annat apoteks- och läkemedelsfrågor samt erbjuder flera olika utbildningar inom områdena data och it, vilket bör underlätta rekryteringen av personal. Av beslutet framgår också att myndigheten har närmare två år på sig att omlokalisera verksamheten och därmed förutsättningar för att planera för flytten.

Myndighetens ledning ansvarar för att genomföra alla nödvändiga åtgärder som följer av regeringens uppdrag till myndigheten. Regeringen kan dock vid behov ta ställning till olika former av åtgärder för att säkerställa att flytten kan genomföras så effektivt som möjligt. Av uppdraget till E-hälsomyndigheten att lokalisera delar av myndigheten till Kalmar framgår bl.a. att myndigheten ska föra en löpande dialog med Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fortskrider.

När det gäller den pågående utvecklingen av digitaliseringen av vården omfattas inte de delar av verksamheten som berör samordning av e-hälsoarbetet av omlokaliseringen.

Stockholm den 23 augusti 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1503 av Barbro Westerholm (L) (Skickad 2016-08-10)

Fråga 2015/16:1503 Konsekvensanalys av flytten av eHälsomyndigheten till Kalmar

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har beslutat att flytta eHälsomyndigheten till Kalmar.eHälsomyndigheten ansvarar för en rad samhällskritiska register och funktioner som inte får störas eller påverkas under en kommande flytt. Det behöver finnas en riskanalys och åtgärdsplan för eventuella samhällsstörande avbrott som en konsekvens av flytten kan medföra. Myndighetens behov av bemanning av högspecialiserad spetskompetens behöver vidmakthållas som idag och den pågående digitaliseringen av vården på kort, medellång och lång sikt måste säkras under en flytt. Konkretiseringen och förverkligandet av regeringens överenskommelse med SKL om en ny Nationell Vision eHälsa 2025 får inte heller påverkas av en flytt.

 

Lärdomarna från tidigare e myndighetsflyttar och Riksrevisionens granskningar av dessa har visat att flyttarna varit kostnadskrävande med kompetensförlust och sänkt tempo i utvecklingen av sakområdet samt svårigheter att rekrytera ny personal med erforderlig kompetens.

 

Min fråga till statsrådet är därför vilka åtgärder statsrådet och regeringen vidtagit för att säkerställa att de samhällskritiska register och funktioner eHälsomyndigheten ansvarar för och den pågående utvecklingen av digitaliseringen av vården inte kommer att påverkas av den kommande flytten.

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.