Till innehåll på sidan

Kompetensen hos yrkesgrupper som kommer i kontakt med hedersförtryck

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1502 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/03345/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Svar på fråga 2016/17:1502 Kompetensen hos yrkesgrupper som kommer i kontakt med hedersförtryck

Tina Ghasemi har frågat mig om regeringen avser vidta åtgärder för att utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck ska utgöra ett obligatoriskt moment inom vissa grundutbildningar för yrkesgrupper som kommer i kontakt med denna problematik.

Hedersrelaterat våld och förtryck ingår i delmålet mäns våld mot kvinnor, vilket tydligt framgår av regeringens jämställdhetspolitiska skrivelse Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid(skr. 2016/17:10). I skrivelsen presenterar regeringen en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Av strategin framgår att sådant våld som huvudsakligen, men inte uteslutande, utövas av män mot kvinnor i sin helhet omfattas av den nationella strategin. När det gäller våld från närstående inklusive hedersrelaterat våld och förtryck syftar insatser inom strategin till att även motverka mäns och pojkars utsatthet för våld respektive kvinnors och flickors utövande av våld. Även hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck omfattas.

I propositionen Ny värld – ny högskola (2004/05:162) fastslogs principen om att examensbeskrivningar bör vara kortfattade och koncentrerade till det väsentliga. I propositionen Gränslös kunskap – högskolan i globaliseringens tid (2008/09:175) anges att en central reglering av utbildningens innehåll är främmande för det svenska högskolesystemet. Beslutet om det exakta innehållet i utbildningarna avgörs av universiteten och högskolorna men regeringen ska för varje yrkesexamen ange en examensbeskrivning med mål på en övergripande nivå. Regeringen står fast vid dessa principer.

Med beaktande av dessa principer anser regeringen att det just i fråga om utbildningar där studerande i sina framtida yrken kommer att möta våldutövare och våldsutsatta är särskilt angeläget att det ingår undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Målsättningen är att studenterna dels ska få kunskaper om hur man kan förebygga och upptäcka våld, dels få kunskap om insatser för dem som utsätter andra för våld respektive dem som är utsatta för våld. En viktig förutsättning för utveckling av arbetssätt och insatser är att de som i sitt yrke möter våldsutövare och våldsutsatta har relevant kunskap om mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och våld i nära relationer. Regeringen avser därför införa skrivningar om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i examensbeskrivningarna för fysioterapeutexamen, juristexamen, läkarexamen, psykologexamen, sjuksköterskeexamen, socionomexamen och tandläkarexamen. Att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat förtryck, är en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 7 juni

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2016/17:1502 av Tina Ghasemi (M) (Skickad 2017-05-30)

Fråga 2016/17:1502 Kompetensen hos yrkesgrupper som kommer i kontakt med hedersförtryck

av Tina Ghasemi (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Många yrkesgrupper kommer i kontakt med barn och unga som är drabbade av hedersrelaterat våld och förtryck, till exempel poliser, socialsekreterare, lärare och personal som ingår i elevhälsan på skolor, såsom skolsköterskor och kuratorer. Det är viktigt att de är utbildade i frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Annars kommer de inte att känna igen dess tecken och uttryck och kunna erbjuda stöd och hjälp åt de som drabbas av det.

Nyligen aviserade regeringen att utbildning om mäns våld mot kvinnor ska bli ett obligatoriskt moment inom vissa grundutbildningar för yrken som kommer i kontakt med denna problematik. Det är välkommet, men även utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck bör utgöra ett grundmoment inom grundutbildningar för yrkesgrupper som kommer i kontakt med den typen av frågor.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér: 

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta åtgärder för att utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck ska utgöra ett obligatoriskt moment inom vissa grundutbildningar för yrkesgrupper som kommer i kontakt med denna problematik?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.