Till innehåll på sidan

Kompetensbrist och konkurrenskraft

Svar på skriftlig fråga 2017/18:903 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


A2018//00504/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:903 av Jan Ericson (M)
Kompetensbrist och konkurrenskraft

Jan Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med den kompetensbrist som finns i Sverige och som påverkar vår konkurrenskraft.

Svensk arbetsmarknad utvecklas starkt. Inom allt fler sektorer och regioner råder dock brist på arbetskraft. Det gäller såväl välfärdssektorn som den privata sektorn, inte minst branscher som bygg, industrin och industrinära tjänsteföretag. Regeringen har under mandatperioden gjort stora satsningar inom arbetsmarknads- och utbildningspolitiken såväl som inom näringspolitiken och hälso- och sjukvården för att klara de framtida utmaningarna vad gäller matchning och kompetensförsörjning.

Regeringen inledde hösten 2016 samtal med arbetsmarknadens parter på central nivå om hur politiken kan utvecklas för att klara kompetensförsörjningen på kort och lång sikt. Regeringen för även samtal med företrädare för branscher och för den regionala nivån.

Arbetsförmedlingen styrs om till att ha ökat fokus på arbetsgivare. Snabbspår är ett regeringsinitiativ där Arbetsförmedlingen arbetar tillsammans med branscherna för att ta tillvara nyanländas kompetens samt bidra till bristyrkesförsörjningen. De dialoger om snabbspår som påbörjades våren 2015 har resulterat i ytterligare ett snabbspår under 2017 och därmed har totalt 14 stycken överenskommelser om snabbspår upprättas. De omfattar ett 30-tal yrken. Sammanlagt har 5 784 personer tagit del av snabbspårens olika insatser under två år. Regeringen har styrt om användningen av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen så att den tydligare ska riktas till arbetssökande som har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Arbetsförmedlingen arbetar mot att arbetsmarknadsutbildningen ska användas för att möta arbetsgivares rekryteringsbehov.

Ett nytt kunskapslyft har initierats och beräknas omfatta omkring 93 000 utbildningsplatser år 2021. Regeringen har också infört en rätt till behörighetsgivande kurser inom komvux och infört ett studiestartsstöd fr.o.m. den 2 juli 2017. Gymnasieskolans yrkesprogram är basen för industrins och välfärdens kompetensförsörjning men antalet elever på yrkesutbildningen har sjunkit sedan den förra regeringen tog bort den grundläggande behörigheten. Regeringen kommer därför inom kort att föreslå att yrkesprogrammen ska innehålla de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Regeringen har satsat på högskoleutbildningar inom samhällsbyggnadssektorn. Fullt utbyggd år 2023 beräknas satsningen uppgå till ca 112 miljoner kronor, vilket motsvarar ca 1 150 utbildningsplatser.

Kompetensförsörjning är också ett fokusområde för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri. Kompetensförsörjning är vidare ett prioriterat område för den regionala tillväxtpolitiken och Tillväxtverket har i uppdrag att stödja det regionala kompetensförsörjningsarbetet.

Stockholm den 7 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:903 av Jan Ericson (M) (Besvarad 2018-02-28)

Fråga 2017/18:903 Kompetensbrist och konkurrenskraft

av Jan Ericson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sveriges konkurrenskraft vilar i mångt och mycket på kompetens, och just nu råder en omfattande kompetensbrist inom olika branscher och sektorer. Kompetensbristen är ingen nyhet utan något som olika aktörer och instanser har varnat för i flera år – industrin behöver rätt kompetens, it-branschen behöver mer kompetens och så vidare och så vidare.

I relation till detta har Sverige också under det senaste året genomfört orimliga utvisningar av arbetskraft till följd av blankettmissar eller att arbetsgivaren har glömt att betala en skatt. Att regeringen nu adresserar detta problem är bra men skadan är redan skedd.

Kompetent arbetskraft väljer bort Sverige till förmån för andra jämförbara länder. Senast i raden av olika aktörer har Stockholms handelskammare pekat på att Sverige återfinns först på åttonde plats av 13 jämförbara länder. I ett av världens mest nytänkande länder med företag som Spotify och Ikea borde vi kunna prestera bättre.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknad- och etableringsminister Ylva Johansson: 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den kompetensbrist som finns i Sverige och som påverkar vår konkurrenskraft?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.