Till innehåll på sidan

Klimatmålen

Svar på skriftlig fråga 2018/19:26 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2019/

00160/

Kl

Miljö- och energidepartementet

M

iljö- och klimatminister

n

samt vice statsminister

n

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:26 av Maria Malmer Stenergard (M)
Klimatmålen

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder regeringen vidtar med anledning av IPCC:s 1,5-gradersrapport och om exempelvis utbyggd kärnkraft kan vara en sådan åtgärd.

FN:s klimatpanel IPCC konstaterar i sin rapport om 1,5 graders global uppvärmning att det krävs snabba, långtgående och aldrig tidigare skådade förändringar i alla delar av samhället för att kunna nå Parisavtalets mål. Om den globala uppvärmningen inte ska överstiga 1,5 grad behöver fossila energikällor som kol och olja minska stort fram till 2050. De scenarier som finns i IPCC:s 1,5-gradersrapport avser den globala energimixen. I scenarierna ökar även andelen förnybart markant i energisystemen och uppgår till över 50 % vid 2050. Sverige har i internationell jämförelse mycket goda förutsättningar att bidra med förnybar elproduktion.

Det klimatpolitiska ramverket sätter ramar för hur svensk klimatpolitik ska bedrivas. Under 2019 kommer regeringen att lämna en klimatpolitisk handlingsplan till riksdagen som bland annat ska redovisa vilka ytterligare åtgärder eller beslut som kan behövas för att nå de nationella och globala klimatmålen. Januariavtalet som slutits mellan S, MP, C och L omfattar flera förslag på klimatområdet och kommer att vara en central utgångspunkt.

Den blocköverskridande energiöverenskommelse som slöts den 10 juni 2016 mellan fem riksdagspartier ligger fast och ska genomföras. Överenskommelsen innehåller det nya energipolitiska målet om 100 % förnybar elproduktion till 2040 men är samtidigt tydlig med att det inte innebär ett förbud mot kärnkraft. Överenskommelsen anger bl.a. att kärnkraften ska bära sina egna kostnader och att principen om att kärnkraft inte ska subventioneras består.

Stockholm den 6 februari 2019

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2018/19:26 av Maria Malmer Stenergard (M) (Skickad 2019-01-25)

Fråga 2018/19:26 Klimatmålen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Enligt FN:s klimatpanels, IPCC, senaste rapport från oktober 2018 kommer det att krävas att fossila energikällor som kol och olja minskar kraftigt fram till år 2050 för att uppvärmningen av planeten inte ska komma att överstiga 1,5 grader.

Samtidigt behöver fossilfri elproduktion öka kraftigt. För att kunna nå målen beräknas kärnkraften behöva öka med mellan 98 och 501 procent jämfört med 2010.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen med anledning av IPCC:s 1,5-gradersrapport, och kan exempelvis utbyggd kärnkraft vara en sådan åtgärd?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.