Till innehåll på sidan

Kartläggning av statens företagsfrämjande

Svar på skriftlig fråga 2023/24:643 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:643 Kartläggning av statens företagsfrämjande

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:643 av Tobias Andersson (SD)
Kartläggning av statens företagsfrämjande

Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att verka för en kartläggning av statens alla stöd till näringslivet.

Regeringens ambition är att förbättra möjligheterna för uppföljning och utvärdering av statliga stöd och offentliga bidrag till företag. Regeringen vill åstadkomma en bättre överblick och säkerställa att statens medel används effektivt och går till rätt ändamål. I budgetpropositionen för 2024 föreslog regeringen att anslag 1:5 Näringslivsutveckling ökas med 15 miljoner kronor för arbetet med att mer systematiskt utvärdera offentliga företagsfrämjande insatser och anslaget beräknades årligen tillföras 15 miljoner kronor 2025 och 2026 för samma ändamål.

Regeringen har också förstärkt anslaget för Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) med 6 miljoner kronor för ökade effektutvärderingar. Regeringen avser även att se över hur det statligt finansierade företagsfrämjandet kan bli så effektivt och ändamålsenligt som möjligt.

Stockholm 28 februari 2024

 

Ebba Busch

Skriftlig fråga 2023/24:643 av Tobias Andersson (SD) (Besvarad 2024-02-22)

Fråga 2023/24:643 Kartläggning av statens företagsfrämjande

av Tobias Andersson (SD)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Det finns i dag en uppsjö av olika stöd från det offentliga till det privata näringslivet. Det rör sig om krediter, innovationsstöd, klimatkliv, industrikliv med mera och betalas ut från flera håll, såsom Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Tillväxtverket och Vinnova.

Att få en överblick över det samlade näringslivsstödet är mer eller mindre omöjligt. Detta trots vikten av att skattemedel kommer till nytta och inte slösas bort eller sätter marknadens styrmedel ur funktion. För att ytterligare problematisera det hela har ett flertal rapporter och utredningar av olika slag från såväl Riksrevisionen och Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser som enskilda forskare uppmärksammat brister med olika stöd. Exempelvis saknas ofta möjlighet att utvärdera effekten eller så genererar stöden ingen effekt när det väl går att utvärdera dem.

Detta är naturligtvis allvarligt. Det skulle kunna innebära att staten göder bidragsentreprenörer på bekostnad av marknaden när medlen hade kunnat användas till exempelvis välfärden. I den utsträckning det offentliga ska stödja det privata näringslivet, vilket det går att argumentera för i till exempel uppstartsfasen inom viktiga sektorer för Sveriges innovation och konkurrenskraft, måste stöden generera önskad effekt.

Mot denna bakgrund vore det på sin plats att genomföra en övergripande genomlysning av alla former av stöd till näringslivet – oavsett om det rör sig om krediter eller allmosor, från statens budget eller från EU:s fonder. Först därefter går det att på ett klokt sätt diskutera de olika stödens effekt och vad vi borde sluta slösa pengar på respektive vad vi borde investera mer i.

Med anledning av detta önskar jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:

 

Avser ministern och regeringen att verka för en kartläggning av statens alla stöd till näringslivet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.