Till innehåll på sidan

Kärnkraftsforskning

Svar på skriftlig fråga 2018/19:132 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2019/

00276/

Ee

Miljö- och energidepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:132 av Lars Hjälmered (M) Kärnkraftsforskning

Lars Hjälmered har frågat mig hur jag säkerställer att riksdagens inriktning om kärnkraftsforskning får praktiskt genomslag hos den ansvariga myndigheten.

I riksdagens beslut om budget för 2019 (prop. 2018/19:1 utg. omr. 21, bet. 2018/19:NU3, rskr. 2018/19:101) uttalas att det är av stor betydelse att forskning på energiområdet inkluderar samtliga relevanta kraftslag.

Den energiforskning som finansieras med bidrag från Statens energimyndighet (Energimyndigheten) styrs idag av det riksdagsbundna målet att forskning och innovation på energiområdet ska bidra till uppfyllandet av uppställda energi- och klimatmål, den långsiktiga energi- och klimatpolitiken samt energirelaterade miljöpolitiska mål. Denna formulering är både stabil över tiden och föränderlig genom att de kvantitativa mål och milstolpar som åsyftas successivt utvecklas, beslutas och uppnås. Fokus på insatserna inom energiforskningen är även områden som har förutsättningar för tillväxt och för export.

Utifrån detta beslutar Energimyndigheten självständigt om medel till forskningsprojekt, oavsett teknik, som behövs för att uppnå de riksdagsbundna målen. Det är samma principer som gällt tidigare mandatperioder. Jag kan i


sammanhanget även påminna om att Vetenskapsrådet sedan tio år har i uppdrag att finansiera forskning inom kärnteknik.

Stockholm den 13 februari 2019

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2018/19:132 av Lars Hjälmered (M) (Besvarad 2019-02-04)

Fråga 2018/19:132 Kärnkraftsforskning

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Morgondagens utmaningar möter vi med morgondagens teknik. Sverige är på många områden i framkant när det gäller miljö- och energiteknik. Det är nödvändigt i strävan efter en mer klimatsmart och grön planet samtidigt som miljö- och energiteknik bidrar till svensk innovation och konkurrenskraft på en global marknad.

I takt med att gröna innovationer når fler och bredare marknader kan vi bidra till att minska klimatpåverkan i världen samtidigt som vi skapar fler jobb och tillväxt i Sverige. Det är Energimyndigheten som ansvarar över att fördela statens forskningsresurser, där medlens fördelning avgörs av myndighetens utvecklingsnämnd. Oberoende vilken uppfattning man har om kärnkraftens framtid så är det ett faktum att kärnkraft i någon form kommer att finnas kvar under en lång tid framöver.

Kärnkraftsbolagen tar i dag genom sin egen fond ansvar för kärnbränslehantering och avvecklande av uttjänade reaktorer. Men en potentiell utmaning som vi ser är inom forskning och kompetensförsörjning. Sverige måste behålla och förädla forskningskompetens inom området för att kunna hantera befintliga reaktorer, ha möjlighet att bygga nya samt avveckla de äldre reaktorerna på ett säkert och ansvarsfullt sätt. I riksdagens beslut till budget för 2019 uppdrog riksdagen till regeringen att även kärnkraftsforskning ska få medel genom Energimyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur säkerställer statsrådet att riksdagens inriktning om kärnkraftsforskning får praktiskt genomslag hos den ansvariga myndigheten?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.