Till innehåll på sidan

Kärnenergiavtalet JCPOA

Svar på skriftlig fråga 2023/24:898 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:898 Kärnenergiavtalet JCPOA

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:898 av Markus Wiechel (SD)
Kärnenergiavtalet JCPOA

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att ändra vårt ställningstagande rörande JCPOA och, om inte, varför.

 

Låt mig börja med att säga att det finns EU-sanktioner mot ett stort antal iranska aktörer med anledning av deras delaktighet när det gäller utveckling av massförstörelsevapen, däribland mot det iranska revolutionsgardet, IRGC. EU, inklusive Sverige, har också vidtagit skarpa sanktionsåtgärder mot Iran med anledning av dess militära stöd till Ryssland. Vi kommer inte tveka att hålla Teheran ansvarigt för fortsatt stöd till Rysslands aggressionskrig.

När det gäller den kärntekniska överenskommelsen, JCPOA, är det, inte minst i ljuset av pågående konflikter, ett avgörande säkerhetspolitiskt intresse för Europa att avvärja en kärnvapenkapprustning i Mellanöstern. Hittills har JCPOA varit det främsta diplomatiska verktyget för att säkerställa detta. Sverige och EU ser fortfarande en förhandlingslösning som det bästa och långsiktigt mest hållbara sättet att lösa denna fråga. Även om förhandlingsutrymmet just nu är litet har ingen part motsatt sig ansträngningarna att bibehålla överenskommelsen.

Vi är många som är starkt kritiska till att Iran fortsätter anrika till nivåer som talar emot att landets kärntekniska program uteslutande har fredliga syften, men för närvarande saknas ett bättre alternativ till JCPOA som samtidigt vore realistiskt genomförbart.

Stockholm den 22 maj 2024

 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:898 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-05-14)

Fråga 2023/24:898 Kärnenergiavtalet JCPOA

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Enligt en iransk toppolitiker kan det vara så att Iran redan har ett kärnvapen, vilket också kan ha påverkat det avgörande beslutet att attackera Israel tidigare i april. Den iranska islamistregimen har som bekant i många år påstått att dess kärnkraftsprogram är helt fredligt, trots att de haft en anrikning av uran till 60-procentig renhet, vilket sker för militära syften.

Naiva stater har därför valt att gå vidare med det djupt kritiserade kärnenergiavtalet Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – ett avtal som Sverigedemokraterna närmast har varit ensamma om att riva upp i Sveriges riksdag. Detta avtal syftar enligt förespråkarna till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram, samtidigt som det skulle hindra Iran från att utveckla kärnvapen, men används främst av Iran för att få internationella sanktioner hävda.

Efter att USA lämnade avtalet valde dock Iran att frångå flera av avtalets förpliktelser – detta trots att övriga länder stannat kvar.

Till följd av Sverigedemokraternas ställningstagande och arbete för att bedriva maximalt tryck mot den islamiska republikens revolutionsgarde IRGC kunde en riksdagsmajoritet i maj 2023 uppmana regeringen till att klassa IRGC som en terroristorganisation. Nu vill också regeringen uttalat bedriva maximalt tryck, och flera partier har tydligt valt att anamma en sverigedemokratisk Iranpolitik, inte minst sedan protesterna som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis tragiska bortgång. Trovärdigheten och styrkan i den svenska hållningen om maximalt tryck är dock inte stora om man inte samtidigt är beredd att förespråka ett avvecklande av JCPOA – som inte har lett till några nämnvärda positiva effekter.

I ljuset av Irans underrättelseverksamhet i Sverige, dess agerande mot sin egen befolkning och folk i regionen, sitt orättfärdiga angrepp mot Israel samt sin betydelsefulla roll i Rysslands aggression mot Ukraina är det särskilt oroväckande med tanken att den islamiska republiken nu kanske har tillgång till kärnvapen. Med tanke på det ökade samarbetet vi ser mellan auktoritära länder borde det rimligtvis också få förespråkare av kärnenergiavtalet att tänka om.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av ovanstående svara på följande fråga:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att ändra sitt ställningstagande rörande JCPOA, och om inte, varför?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.