Till innehåll på sidan

Jämställt företagande

Svar på skriftlig fråga 2017/18:924 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2018/

01445/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:924 av Erik Andersson (M) Jämställt företagande

Erik Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka det kvinnliga företagandet så att fler jobb kan skapas.

Regeringen anser att en mångfald av företag och företagare är viktigt för näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Både kvinnors och mäns kompetens och affärsidéer måste tas tillvara. Kvinnors och mäns möjligheter att vara företagare på likvärdiga, jämställda villkor är både en tillväxt- och en rättighetsfråga.

Regeringen bedriver därför en aktiv näringspolitik som syftar till att alla företag och företagare, såväl kvinnor som män, ska ha goda förutsättningar att starta, växa och exportera. Regeringen arbetar på en rad olika sätt för att förbättra företagens förutsättningar, exempelvis genom arbetet med att förenkla för företagen genom digitalisering, förbättrad tillgång till finansiering, skattelättnader för personaloptioner i vissa fall och det utvidgade växa-stödet för den första anställda även i aktiebolag och handelsbolag. Regeringen ser också över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst och längden på det så kallade uppbyggnadsskedet.

Regeringen genomför riktade insatser för att nå grupper som är underrepresenterade som företagare. Nyligen beslutade regeringen att ge Tillväxtverket i uppdrag att främja utrikes födda kvinnors företagande (N2018/00213/FF).

Kvinnor och män driver företag i alla branscher men i något olika omfattning. Vad gäller RUT-avdraget så har regeringen utvidgat avdraget till fler tjänster och uppgifter från Skatteverket indikerar bland annat att användandet av RUT-avdraget år 2017 var det högsta någonsin.

Alla politikområden ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Principen om att företagande kvinnor och män på likvärdiga och jämställda villkor ska kunna ta del av statens insatser, oavsett kön, bakgrund, ålder eller var i Sverige företaget är verksamt, går igen i många av regeringens uppdrag och initiativ på mitt område. Att företagande sker på likvärdiga villkor för kvinnor och män leder till ett bättre resursutnyttjande, ökad innovationsförmåga i företagen, ökad attraktivitet och hållbar tillväxt i hela landet.

Stockholm den 8 mars 2018

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2017/18:924 av Erik Andersson (M) (Besvarad 2018-03-01)

Fråga 2017/18:924 Jämställt företagande

av Erik Andersson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Fyra av fem jobb skapas av egen- och småföretagande, men samtidigt visar siffror att fler män än kvinnor är egenföretagare. Kvinnors andel av företagandet har ökat över tid och kan delvis förklaras av att andelen företag inom tillverkning minskar i förhållande till service- och tjänstemannaföretag samt företag inom vård och omsorg. Den sistnämnda sektorn är en av två näringsgrenar där kvinnor dominerar som egenföretagare.

RUT-avdraget, som har varit en viktig faktor till varför företagandet inom bland annat vård och omsorg har ökat, har regeringen valt att skära ned på, en åtgärd som i mångt och mycket drabbar kvinnligt företagande. Drygt hälften av de som driver företag i RUT-branschen är kvinnor, och RUT-avdraget har även genererat fler vita jobb. 

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka det kvinnliga egenföretagandet så att fler jobb kan skapas?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.