Till innehåll på sidan

Jämställdhet bland högre officerare i Försvarsmakten

Svar på skriftlig fråga 2012/13:255 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

Händelser

Inlämnad
2013-01-17
Anmäld
2013-01-18
Besvarad
2013-01-23
Svar anmält
2013-01-23

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Svar på fråga

2012/13:255 Jämställdhet bland högre officerare i Försvarsmakten

Försvarsminister Karin Enström

Allan Widman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att det i regleringsbrevet till Försvarsmakten inskrivs ett krav om att i underlaget i utnämningsärenden från myndigheten återfinns en kandidat av vartdera könet.

Den statliga arbetsgivarpolitiken är delegerad till myndigheterna och styrs genom uppföljning. Det innebär att arbetsgivarpolitiken ska bedrivas så nära verksamheten som möjligt. Målet för området Statliga arbetsgivarfrågor är en samordnad statlig arbetsgivarpolitik som säkerställer att kompetens finns för att nå verksamhetens mål. För att uppnå målet måste staten vara en attraktiv och föredömlig arbetsgivare. De statliga myndigheterna ska bedriva ett strategiskt arbete med sin kompetensförsörjning.

Försvarsmakten har i regleringsbrevet för 2013 fått i uppdrag att verka för att andelen kvinnor på alla nivåer ska öka i syfte att nå en jämnare könsfördelning. Jag förväntar mig att detta leder till konkreta resultat och att det medför att myndigheten i utnämningsärenden agerar på ett sådant sätt så att könsfördelningen blir jämnare. Försvarsmakten ska i myndighetens årsredovisning redovisa vilka åtgärder som vidtagits, uppnådda resultat samt en bedömning av vilka effekter som väntas på kort och lång sikt av åtgärderna. Vidare ska redovisningen innehålla en beskrivning och analys av vilka utvecklingsbehov som har identifierats i arbetet.

I regleringsbrevet för 2013 har Försvarsmakten också fått i uppdrag att ta fram en särskild plan för hur myndigheten ska arbeta för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Förutom att identifiera utvecklingsbehov, mål och aktiviteter ska planen beskriva hur lärdomar tillvaratas i ett längre perspektiv.

En jämnare könsfördelning i Försvarsmakten är viktig. Utöver ett rent försvarspolitiskt värde, att Försvarsmakten därigenom ges bättre förutsättningar att lösa sina uppgifter och nå de operativa målen vid en insats, har den också ett samhällsvärde. En jämnare könsfördelning har ett rättvisevärde och inte minst ett jämställdhetsvärde. Att de anställda avspeglar befolkningens sammansättning har betydelse för legitimiteten och allmänhetens förtroende för Försvarsmakten. Jag följer därför den här frågan noga och förväntar mig konkreta resultat.

Skriftlig fråga 2012/13:255 av Widman, Allan (FP) (korrekturläst 2013-01-17)

den 17 januari

Fråga

2012/13:255 Jämställdhet bland högre officerare i Försvarsmakten

av Allan Widman (FP)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Sveriges försvarsmakt har haft kvinnliga yrkesofficerare i 30 år och manliga i än längre tid. Ännu saknas det dock kvinnliga officerare av generals- eller amiralsgrad, så som statsrådet nyligen påpekade.

Initiativ för att underlätta detta vore välkomna. Min fråga är därför:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att det i regleringsbrevet till Försvarsmakten inskrivs ett krav om att det i underlaget i utnämningsärenden från myndigheten ska återfinnas en kandidat av vartdera könet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.