Till innehåll på sidan

IVO:s handläggningstider för tillstånd

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1603 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/03617/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1603 av Katarina Brännström (M) IVO:s handläggningstider för tillstånd

Katarina Brännström har frågat socialförsäkringsministern vad ministern och regeringen avser att konkret göra för att minska de långa handläggningstiderna hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Frågan har överlämnats till mig.

Katarina Brännström tar i sin fråga upp att de långa handläggningstiderna för tillståndsprövning av enskild verksamhet på ett olyckligt sätt blockerar etableringen av viktiga verksamheter. Hon skriver att det måste finnas en plan och en strategi för hur IVO på ett effektivt sätt ska arbeta med ansökningarna för att minska handläggningstiderna. Frågan är ställd med hänvisning till socialtjänstens ansvarsområde.

Förkortade handläggningstider är en viktig fråga. IVO bedriver ett omfattande utvecklings- och effektiviseringsarbete, och har genomfört/genomför flertalet åtgärder för att korta ner handläggningstiderna:

Arbete med att införa en e-tjänst för alla socialtjänsttillstånd pågår.

Ansökningsblanketter har reviderats för att förenkla och effektivisera hanteringen av stödboendeansökningar.

Utvecklingsarbete genomförs även i form av att testa alternativa utredningsmetoder och ta fram ytterligare stöddokument för handläggningen.

IVO har rekryterat ett flertal nya utredare, och ytterligare rekryteringar är på gång.

IVO har också anpassat organisationen i syfte att effektivisera handläggningen. Myndigheten har inrättat en särskild enhet som gör den så kallade lämplighetsprövningen av sökanden (bolag och personer bakom bolaget).


Regeringen för en kontinuerlig dialog med IVO och följer myndighetens utvecklings- och effektiviseringsarbete.

Stockholm den 28 juni 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2016/17:1603 av Katarina Brännström (M) (Besvarad 2017-06-15)

Fråga 2016/17:1603 IVO:s handläggningstider för tillstånd

av Katarina Brännström (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Kvaliteten i välfärden måste alltid stå i fokus, och vi måste ställa hårda kvalitetskrav.

Den 1 mars i år beslutade riksdagen att alla privata entreprenader inom socialtjänsten ska omfattas av tillståndsplikt från och med den 15 april 2017. Tillstånd från IVO ska endast lämnas om verksamheten uppfyller kraven på god kvalitet och säkerhet. Det är mycket bra. Vi moderater tycker dock att all välfärd, oavsett utförare, ska leverera på hög nivå. Därför är det positivt att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att samma krav på tillstånd som gäller för en enskild för att yrkesmässigt bedriva verksamhet inom socialtjänsten även ska gälla för offentligt driven verksamhet.

Tillståndsplikten gäller alltså bolag, föreningar, samfälligheter, stiftelser och enskilda individer som har ett avtal, eller ingår ett avtal, med en kommun om att bedriva verksamhet inom socialtjänsten. Tillståndsprövning innebär att IVO prövar en enskild verksamhets förutsättningar att leva upp till de krav som ställs i regelverket.

Det kan dock konstateras att tillståndsprövningen hos IVO redan i dagsläget präglas av besvärande långa handläggningstider. De långa handläggningstiderna hämmar och i vissa fall blockerar på ett olyckligt sätt etableringen av viktiga verksamheter. Vi har även sett fall där bolag har påbörjat sin verksamhet i väntan på tillstånd, vilket har varit mycket olyckligt för dem som faktiskt ska få hjälp och stöd, nämligen brukarna. Det måste finnas en plan och en strategi för hur IVO på ett effektivt sätt ska arbeta med ansökningarna för att minska handläggningstiderna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att konkret göra för att minska de långa handläggningstiderna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.