Iran

Svar på skriftlig fråga 2009/10:969 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2010-08-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-08-06
Besvarad
2010-08-18
Svar anmält
2010-10-04

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 augusti

Svar på fråga

2009/10:969 Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig om den svenska regeringen kommer att uttala sig mot den iranska regimens MR-brott och dödsdomar, ofta riktade mot kvinnor och hbt-personer.

Sverige ser mycket allvarligt på bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i Iran och fördömer dödsstraff i alla dess former. Sverige är pådrivande i EU vad gäller att främja respekten för mänskliga rättigheter i Iran och tar ständigt upp tillämpningen av dödsstraff och förtryck samt diskriminering mot hbt-personer och etniska och religiösa minoriteter med företrädare för den iranska regeringen.

Catherine Ashton, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, uppmärksammar kontinuerligt MR-situationen i Iran och har även uttalat sig i enskilda fall som till exempel vad gäller dödsdomen mot Sakineh Mohammadi-Ashtiani. Sverige är en del av Europeiska unionen och ett uttalande av Europeiska unionens höga representant speglar också svenska ståndpunkter. FN:s generalförsamling antar årligen en resolution som EU ställer sig bakom, där oro uttrycks över bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i landet.

Sverige kommer att fortsätta följa situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran noggrant och agera både bilateralt och inom ramen för EU för att förmå de iranska myndigheterna att respektera de mänskliga rättigheterna.

Skriftlig fråga 2009/10:969 av Kakabaveh, Amineh (v) (korrekturläst 2010-08-03)

den 3 augusti

Fråga

2009/10:969 Iran

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Hur många européer skulle bli avrättade om sexuella kontakter utom äktenskapet och homosexualitet var belagt med dödsstraff? Sannolikt skulle det leda till mycket omfattande massavrättningar, kanske till och med till en påtaglig folkminskning. Anta dessutom att avrättningarna skulle ske genom stening! I Iran är äktenskapsbrott och hbt belagt med dödsstraff och motiveras utifrån religiösa utgångspunkter. Med religionen som verktyg förtrycker den iranska regimen kvinnorna och hbt-personer som saknar all rättssäkerhet i det iranska rättsväsendet och dömer dem till döden bland annat genom en barbarisk handling som stening när det gäller utomäktenskapliga relationer. Nyligen har tvåbarnsmamman Sakine Mohammadi Ashtiani dömts till döden för otrohet enligt de ålderdomliga, ensidigt gällande kvinnor, sexualmoralistiska regler som sharialagarna förespråkar.

De mänskliga rättigheterna medger inga undantag av kulturellt slag. De mänskliga rättigheterna är universella och gäller alla. Till försvar för dem kan även alla yttra sig och fördöma brott mot dem. Nyligen fördömde EU:s utrikeschef Catherine Ashton en rad dödsdomar i Iran. Likaså fördömde den norska regeringen Ashtianis dödsdom. Sverige är visserligen medlem av EU, men det hade varit klädsamt om Sverige, med sitt sedan årtionden höga anseende som försvarare av mänskliga rättigheter också gjort ett skarpt uttalande och gärna formulerat sig skarpare än EU. Även om Iran ändrat Ashtianis dödsstraff genom stening kommer de med stor sannolikhet inte att vara de sista domarna. Därför vill jag fråga utrikesministern:

Kommer utrikesministern och den svenska regeringen att uttala sig mot den iranska regimens MR-brott och dödsdomar, ofta riktade mot kvinnor och hbt-personer, och inte bara hänvisa till EU:s uttalanden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.