Till innehåll på sidan

Internationella förskolor

Svar på skriftlig fråga 2014/15:319 besvarad av Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2015/1642/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:319 av Hillevi Larsson (S) Internationella förskolor

Hillevi Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att regelverket kring internationella förskolor förtydligas så att kommunerna kan erbjuda denna möjlighet vid behov.

Regeringen anser att det är av stor vikt att universitet och högskolor, företag och andra arbetsgivare kan attrahera internationellt kvalificerad arbetskraft och expertis. Tillgång till god utbildning för medföljande barn har stor betydelse för att behålla och rekrytera nyckelpersoner på en global arbetsmarknad.

Inom Regeringskansliet bereds för närvarande en lagrådsremiss med förslag som syftar till att öka tillgången på utbildning i internationella skolor. Till grund för den planerade lagrådsremissen ligger förslagen i departementspromemorian Internationella skolor.

Avslutningsvis kan det dock framhållas att läroplanen för förskolan

(Lpfö 1998, reviderad 2010) lämnar stort utrymme för huvudmännens frihet att organisera sin verksamhet så att målen för utbildningen kan uppnås, exempelvis när det gäller val av metodik.

Stockholm den 25 mars 2015

Gustav Fridolin

Skriftlig fråga 2014/15:319 av Hillevi Larsson (S) (Besvarad 2015-03-17)

Fråga 2014/15:319 Internationella förskolor

av Hillevi Larsson (S)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I dag tolkas regelverket gällande internationella förskolor olika av juristerna i olika kommuner. Det finns tyvärr en oklarhet om det enligt gällande regler är möjligt att över huvud taget erbjuda internationella förskolor. När det gäller internationella skolor är frågan löst; kommunerna kan erbjuda detta. Med tanke på de stora likheterna borde det vara möjligt att förtydliga regelverket så att även internationella förskolor kan erbjudas där behov finns. I praktiken handlar det om barnfamiljer som reser runt i världen för att föräldrarna arbetar i olika länder. Det kan vara en familj från utlandet som bor i Sverige några år för att arbeta här eller en svensk familj som återvänder hem efter några år utomlands. Eftersom vistelsen i Sverige ofta är begränsad till några år innan familjen flyttar igen blir det orimligt att barnen måste få undervisning på svenska. I stället bör barnen ha rätt till undervisning på ett språk de kan och med en pedagogik som ger kontinuitet. Förutom att barnen drabbas av nuvarande oklarhet försvårar det rekrytering av nyckelpersoner på en internationell arbetsmarknad. Det kan försämra kommunernas chanser att locka till sig internationella investeringar och att behålla befintliga företag med nyckelpersoner från andra länder. Därmed förlorar vi i förlängningen arbetstillfällen och skatteintäkter.

Min fråga till utbildningsministern är:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att se till att regelverket kring internationella förskolor förtydligas så att kommunerna kan erbjuda denna möjlighet vid behov?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.