Illegal alkohol

Svar på skriftlig fråga 2013/14:559 besvarad av Tommy Waidelich (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2014/1423

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:559 av Tommy Waidelich (S) Illegal alkohol

Tommy Waidelich har frågat mig vad Finansdepartementet och regeringen har för planer för att möta det växande problemet med illegal smuggling av alkohol samtidigt som Tullverket räknar med en stor personalminskning samt hur regeringens strategi ser ut för att minska konsumtionen av illegal alkohol i Sverige och därmed ta oss bort från den grupp i Europa som är näst sämst i klassen?

Av WHO:s rapport (Alcohol in the European Union 2012) framgår att 13 procent av all alkoholkonsumtion i EU utgörs av oregistrerad alkoholkonsumtion.

I Sverige utgör den oregistrerade alkoholkonsumtionen ca 20 procent av den totala alkoholkonsumtionen. Den stora andelen av oregistrerad alkoholkonsumtion i Sverige är tillåten resandeinförsel, vilket utgör 14 procentenheter av de 20. Resterande del utgörs av 5 procentenheter smuggling, 1 procentenhet hemtillverkad och 0,5 procentenheter internethandel.

Vad avser alkoholsmuggling har regeringen 2013 gett Tullverket en ny befogenhet att genomföra kontroller även på lager där varor förvaras till exempel för omlastning under transporten enligt lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. Vidare är Tullverket en aktiv samarbetspartner inom ramen för regeringens särskilda satsning för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten som bl.a. omfattar storskalig alkoholsmuggling. Enligt vad jag har erfarit från Tullverket arbetar myndigheten med flera utvecklingsinitiativ för att förbättra och effektivisera kontrollverksamheten, t.ex. anskaffning av mobila scanners för kontroll av lastfordon, bussar och andra transportmedel.

Vad gäller strategi för att minska konsumtionen av illegal alkohol i Sverige sker ett samlat arbete inom ramen för ANDT-strategin som är en femårig, samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken. Sedan 2011 har regeringen beslutat om årliga åtgärdsprogram, där bl.a. ett prioriterat mål är en effektiv brottsbekämpning av illegal handel. Under 2014 ska en bred diskussion om den framtida ANDT-politiken påbörjas, bl.a. har regeringen gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera de statliga insatserna som genomförts för att nå ANDT-strategins mål. Jag avser inte att föregripa det arbetet.

Stockholm den 22 april 2014

Anders Borg

Skriftlig fråga 2013/14:559 av Tommy Waidelich (S) (Besvarad 2014-04-08)

Fråga 2013/14:559 Illegal alkohol

av Tommy Waidelich (S)

till Finansminister Anders Borg (M)

 

Enligt WHO:s bedömning (Alcohol in the European Union, 2012) står den illegala oregistrerade alkoholkonsumtionen i EU för ca 13 procent av all konsumtion, men det varierar kraftigt mellan olika regioner. Störst andel illegal alkohol antas förekomma i östra Europa. Därefter kommer en egen grupp bestående av Sverige, Polen och de baltiska länderna, där den oregistrerade alkoholkonsumtionen bedöms utgöra 25–30 procent av all konsumtion. Sett till hela Europa är den grupp Sverige tillhör med andra ord näst sämst i klassen.

Den organiserade handeln med illegal alkohol är också ett samhällsproblem i Sverige. Den driver fram en kriminalitet och samhällssyn vars konsekvenser är svåra att överblicka. Insikten om att det finns stora ekonomiska vinningar med att föra in alkohol illegalt till Sverige har också etablerat sig i grovt kriminella kretsar, såväl inhemska som hemmahörande i utlandet.

Samtidigt arbetar Tullverket och andra myndigheter under hårt prövade förutsättningar med att bekämpa alkoholsmugglingen. Kontrollen av illegal införsel fortsätter att ges hög prioritet men är också resurskrävande. I Dagens Nyheter den 17 januari beskriver Tullverkets nationella specialist hur smugglingsverksamheten vuxit kraftigt de senaste åren. Samtidigt har Tullverket minskat sin bemanning successivt under den senaste femårsperioden. Under de kommande två åren beräknas antalet anställda minska med 235 anställda (11 procent) jämfört med årsskiftet 2012/13. Redan under 2013 varnade tullinspektörer för konsekvenserna av den minskade personalstyrkan. Generaldirektör Mattson har också signalerat att bemanningen kan komma att avspegla beslagsstatistiken framöver.

Mina frågor till finansministern är:

Vad har Finansdepartementet och regeringen för planer för att möta det växande problemet med illegal smuggling av alkohol, samtidigt som Tullverket räknar med en stor personalminskning?

Hur ser regeringens strategi ut för att minska konsumtionen av illegal alkohol i Sverige och därmed ta oss bort från den grupp i Europa som är näst sämst i klassen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.