Till innehåll på sidan

Husdjur och destruktiva relationer

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1036 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1036 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Husdjur och destruktiva relationer

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig vilka lagstiftningsåtgärder jag avser att vidta för att hundar eller andra husdjur ej ska kunna utnyttjas mot enskilda vid exempelvis våld i nära relationer.

Jag vill understryka att både frågor om ett gott djurskydd och frågor som rör förebyggande av våld i nära relationer är viktiga frågor för regeringen. På senare år har regeringen vidtagit flera olika åtgärder för att ytterligare förbättra skyddet för djur och skyddet för våldsutsatta personer samt personer som riskerar att bli utsatta för våld. För att nämna ett par konkreta exempel har regeringen nyligen överlämnat en proposition om skärpta straff och ett mer effektivt sanktionssystem vid brott mot djur och en proposition om förebyggande av våld i nära relationer till riksdagen och som riksdagen har antagit.

Även om olika lagstiftningar har olika skyddsintressen och därmed olika fokusområden, arbetar regeringen också för en effektivare samordning mellan samhällets olika delar. Den nyss nämnda propositionen om förebyggande av våld i nära relationer innehåller till exempel lagändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) som gör det möjligt för socialtjänsten och hälso- och sjukvården att under vissa förutsättningar bryta sekretess för att lämna uppgifter som rör en enskild till Polismyndigheten. Detta syftar till att förebygga allvarliga brott i nära relationer. En liknande möjlighet för personalen att bryta sekretessen och lämna uppgifter till djurskyddskontrollmyndigheterna till förmån för djuren infördes i offentlighets- och sekretesslagen i samband med att den nya djurskyddslagen (2018:1192) trädde i kraft 2019.

Ett starkt skydd för både djur och för personer som är utsatta för våld i nära relationer är fortsatt viktigt för regeringen. I det arbetet är det dock viktigt att i första hand prioritera de åtgärder som bedöms ha så stor nytta och effekt som möjligt.

Stockholm den 15 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:1036 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2022-02-09)

Fråga 2021/22:1036 Husdjur och destruktiva relationer

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Moderaterna anser att det finns flera problem med förslagen i regeringens proposition 2021/22:49 Märkning och registrering av katter. Vi kan konstatera att kritiken från tidigare remissinstanser är tydlig. Det finns redan i dag påtagliga problem med hundregistret, dit man vill lägga till katter. Bland annat används hundar vid tvister där en person felaktigt kan anmäla sig som ägare. Det kan enbart registreras en ägare, trots att hunden kan ha köpts in och ägs av två personer. Detta kan i dag utnyttjas vid exempelvis skilsmässor och våld i nära relation. Majoriteten av Sveriges kvinnojourer har mött våldsutsatta kvinnor och barn som upplevt våld mot djur. De möter även kvinnor som stannar kvar i relationer för att skydda djuren.

”När kvinnor och barn flyr finns det ofta ingen möjlighet att ta med djuren. Om den utsatta ger sig av så får djuren det ännu sämre och kan till och med dö. Hur ska man förklara för sina barn att man har lämnat kvar en oerhört viktig familjemedlem hos den som gör dem illa?” – Länsstyrelsen i Hallands län.

Barn och djur är särskilt utsatta när det förekommer våld och ska alltid uppmärksammas. Därför är det viktigt att Jordbruksverket gör det de kan för att hundar inte ska bli en faktor som bidrar till människors kvarvarande i destruktiva relationer. Hundars (husdjurs) väl och ve behöver värderas högre och säkerställas. Detta innebär att om person A har utsatts för våld i nära relation av person B och det finns en hund i hushållet borde det betraktas som en riskfaktor för hundens välmående. Något som myndigheter borde ta hänsyn till och värdera om det ska ligga till grund för ett omhändertagande av hunden. Frågan borde rimligtvis väckas: Hos vem har hunden det bäst?

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka lagstiftningsåtgärder avser statsrådet att vidta för att hundar eller andra husdjur utifrån ovanstående beskrivning ej ska kunna utnyttjas mot enskilda vid exempelvis våld i nära relationer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.