Till innehåll på sidan

Humanitärt stöd till civila i bland annat ar-Raqqa

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1875 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1875 av Markus Wiechel (SD) Humanitärt stöd till civila i bland annat ar-Raqqa

Markus Wiechel har frågat mig om vad jag och regeringen gjort för flyktingar som befinner sig i krigszonen samt vad vi avser att vidta för åtgärder för att skydda flyktingar i områden som exempelvis ar-Raqqa.

Situationen i Raqqa är mycket allvarlig. Enligt den senaste informationen från FN:s humanitära samordningsorgan OCHA befinner sig

10 000-25 000 människor kvar i staden med mycket begränsade möjligheter att lämna. Uppskattningsvis 183 000 människor är internt fördrivna i Raqqa-provinsen.

En utmaning för humanitära aktörer är att pågående strider gör det svårt att nå fram med humanitära insatser. Dessutom innebär den utbredda mineringen av staden att det är svårt att utföra humanitära insatser i nyligen befriade områden. På grund av detta riktas det humanitära biståndet mestadels till de områden där utsatta människor som lyckats fly staden befinner sig. FN har, trots dessa utmaningar, lyckats nå över en kvarts miljon drabbade med humanitärt stöd i Raqqa-provinsen under juli månad. För att öka det humanitära stödet har FN utarbetat en humanitär responsplan för Raqqa stad. Planen fokuserar på skyddsåtgärder och livräddande insatser och kommer att genomföras då säkerhetssituationen tillåter.

Sverige ger omfattande humanitärt bistånd till de som drabbats av kriget i Syrien. Stöd ges genom icke-öronmärkta bidrag till FN-organisationer och till Internationella rödakorskommittén. Dessa flexibla resurser möjliggör för humanitära aktörer att snabbt anpassa den humanitära hjälpen till aktuella behov bland civila som drabbats. Sida bidrar under 2017 med över 359 miljoner kronor till humanitära insatser specifikt till Syrienkrisen. Riktat stöd till bland annat Raqqa-provinsen kanaliseras genom Rädda Barnen, Norska Flyktingrådet, Svenska Röda Korset (genom Syriska rödahalvmånen, SARC), International Rescue Committee (IRC) och Islamic Relief.

I juli 2017 beslöt Sida om ytterligare 30 miljoner kronor för Syrienkrisen. Sida har ständig beredskap att med kort varsel aktivera sin reserv för att möta nya behov. Centralt är att humanitära insatser kanaliseras till organisationer som har förmåga att fördela hjälpen behovsbaserat, opartiskt och neutralt.

I FN:s säkerhetsråd driver Sverige särskilt frågan om landsomfattande humanitärt tillträde, ökad respekt för internationell humanitär rätt, inklusive skydd av civila, skydd av sjukvård och skydd av humanitär personal.

De humanitära behoven kommer dock att kvarstå så länge konflikten fortgår. I syfte att komma åt de bakomliggande orsakerna till krisen stödjer Sverige även den FN-ledda politiska processen som syftar till en politisk lösning i linje med säkerhetsrådsresolution 2254.

Stockholm den 13 september 2017

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2016/17:1875 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2017-08-31)

Fråga 2016/17:1875 Humanitärt stöd till civila i bland annat ar-Raqqa

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Kriget mot Islamiska staten fortsätter efter många år, men ser ut att gå åt rätt håll. Just nu pågår striden om staden ar-Raqqa som IS tidigt utropade som sin huvudstad. I just denna stad strider främst trupper från alliansen SDF (Syrian Democratic Forces) som huvudsakligen består av kurder, men även andra minoriteter och araber. De är dåligt utrustade och har sällan tillräckligt god militärträning eller tillräckligt med förnödenheter.

I de befriade delarna av ar-Raqqa finns det närapå inga butiker och det råder brist på sjukvårdsprodukter, sanitet, vatten och mat. Samtidigt som soldaterna från SDF har det knappt ska de också ta hand om civila som lyckats fly från Islamiska statens terror. I sammanhanget är stödet från omvärlden till dessa så gott som obefintligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

Vad har statsrådet och Sverige gjort för flyktingar som befinner sig i krigszonen, och avser statsrådet att vidta åtgärder för att skydda flyktingar i områden som exempelvis ar-Raqqa?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.