Till innehåll på sidan

Homa Hoodfar - iransk frihetsfånge

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1560 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1560 av Kerstin Lundgren (C) Homa Hoodfar - iransk frihetsfånge

Kerstin Lundgren har frågat mig om jag avser att engagera mig i den kanadensiska universitetsprofessorn Homa Hoodfars fall.

Jag delar Kerstin Lundgrens oro över den iranska regimens bristande respekt för yttrandefriheten. Vad gäller det specifika fall som Kerstin Lundgren tar upp så tillvaratas kanadensiska medborgares intressen i Iran i första hand av Italien, i egenskap av skyddsmakt för Kanada.

Regeringen tar löpande upp övergrepp mot mänskliga rättigheter i Iran, inklusive begränsningar av yttrandefriheten och arresteringar av journalister, akademiker och oppositionella, genom vårt arbete i FN, genom EU och i våra bilaterala kontakter med iranska företrädare. Så sent som i april överenskoms att EU och Iran ska inleda en MR-dialog, vilket den svenska regeringen välkomnar.

Stockholm den 14 september 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1560 av Kerstin Lundgren (C) (Skickad 2016-09-01)

Fråga 2015/16:1560 Homa Hoodfar – iransk frihetsfånge

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Homa Hoodfar är en kanadensisk universitetsprofessor från Montreal, Kanada, som för några månader sedan greps i Iran på högst tvivelaktiga grunder. Amnesty International kallar henne frihetsfånge och menar att gripandet är en del i den iranska regimens försök att kväsa yttrandefriheten.

Homa Hoodfar, som nu befaras vara frihetsberövad i det beryktade Evinfängelset, har bedrivit antropologisk forskning med fokus på kvinnor och jämställdhet. Hoodfar har varken tillåtits kontakt med advokat eller familj sedan gripandet.

Självklart är detta i första hand en konsulär fråga för Kanada, men om inte kontakt redan har tagits skulle Sveriges regering, som säger sig bedriva en feministisk utrikespolitik, kunna bistå. Sverige har, till skillnad från Kanada, diplomatisk närvaro i Iran. 

Nu undrar jag om utrikesministern är beredd att engagera sig för en kvinna som forskar om kvinnor och jämställdhet.

Avser ministern att engagera sig i detta fall?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.