Till innehåll på sidan

Hedersrelaterat våld och förtryck

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1547 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2016/17:1547 Hedersrelaterat våld och förtryck

Thomas Finnborg har frågat mig om jag och regeringen kommer att vidta några åtgärder mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket för att vända utvecklingen, och i så fall vilka.

Jag delar Thomas Finnborgs uppfattning att ingen människa i Sverige ska behöva få sitt liv begränsat samt att alla ska ha rätt att leva ett liv i frihet och efter egna val. Jag håller med om att samhället måste agera mot alla former av hedersrelaterat våld och förtryck. Detta förutsätter bl.a. ett brett arbete för jämställdhet och barnets rättigheter samt delaktighet och trygghet för alla som lever i Sverige.

Med en sektorsövergripande, nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor har regeringen lagt grunden för ett mer målinriktat och samordnat arbete på området. Strategin syftar även till att motverka utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck, såväl bland kvinnor och flickor som bland unga män, pojkar och hbtq-personer.

Länsstyrelsen i Östergötlands län har fått i fortsatt uppdrag att ansvara för ett nationellt kompetensteam med tillhörande stödtelefon. Socialstyrelsen har uppdragits att genomföra en nationell kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck samt barnäktenskap och tvångsäktenskap. Myndigheten ska även föreslå indikatorer för att omfattningen av bl.a. hedersrelaterat våld och förtryck och utvecklingen av samhällets insatser ska kunna följas upp över tid. I uppdraget ingår också att ta fram en metod för upptäckt samt stöd- och riskbedömningar av hedersrelaterat våld inom vård och omsorg. Vidare har Socialstyrelsen uppdragits att ta fram en förstärkt vägledning för socialtjänstens handläggning av ärenden som rör barn som har ingått äktenskap utomlands samt information om svensk lag och rättspraxis samt skydd och stöd till dessa barn, de som uppges vara deras makar och barnens föräldrar.

Regeringen stödjer utvecklingen av flerspråkiga informationsinsatser och utbildning för asylsökande och nyanlända barn och unga om hedersrelaterat våld, självbestämmande över sexualitet och relationer, svensk lagstiftning och stöd för utsatta flickor, pojkar och hbtq-personer. Regeringen ger även förstärkt stöd till bl.a. informationsinsatser inom mödrahälsovården om förbud mot kvinnlig könsstympning och våld mot kvinnor av närstående. Regeringen avsätter utvecklingsmedel till kommuner och landsting samt betydande bidrag till lokala ideella kvinnojourer som bl.a. kan användas i arbetet med dem som utsätts för våld i hederns namn.

För att höja grundkompetensen i särskilt angelägna yrkesgrupper kommer regeringen att införa ett nytt krav för vissa examina som innebär att studenterna ska ha kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Regeringen låter se över statens stöd till trossamfunden med utgångspunkten att trossamfund som inte respekterar samhällets grundläggande värderingar inte ska finansieras med allmänna medel.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska se över hur skyddet mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv kan stärkas. Utredningen ska bl.a. ta ställning till hur möjligheten att erkänna utländska barnäktenskap ytterligare bör begränsas och om det bör införas en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Regeringen kommer inom kort att besluta om tilläggsdirektiv till utredningen. Detta för att kunna förbättra möjligheterna att förebygga och förhindra att barn och unga förs ut ur Sverige i syfte att bl.a. giftas bort, liksom att framtvinga eller underlätta ett återförande hit.

Som framgår av dessa exempel är regeringens insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck omfattande.

Stockholm den 14 juni 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2016/17:1547 av Thomas Finnborg (M) (Besvarad 2017-06-07)

Fråga 2016/17:1547 Hedersrelaterat våld och förtryck

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Enligt en statlig rapport från 2014 lever så många som 100 000 unga i Sverige under hedersförtryck, och antalet rättsfall som är relaterat till hedersvåld och förtryck ökar. Under 2015 avgjordes 66 fall med hedersvåld i svenska domstolar, och de ökade under 2016 till 100 fall. Fram till den 24 april i år hade 34 fall avgjorts i domstol.

Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck men handlar i många fall om hot som begränsar en ung persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner. Den som öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses dra skam över hela familjen, och hedersförtrycket kan yttra sig i fysiskt, psykiskt, ekonomiskt eller sexuellt våld för att familjen eller ett utökat kollektiv ska återfå det som uppfattas som förlorad heder. Gärningspersonerna är ofta familjemedlemmar, släktingar eller andra medlemmar av gemenskapen. Hedersrelaterat våld och förtryck drabbar framför allt flickor, men även pojkar utsätts.

I Sverige ska ingen människa behöva få sitt liv begränsat, och alla ska ha rätt att leva ett liv i frihet och efter egna val. Hela samhället måste därför agera med kraft mot alla former av hedersrelaterat våld eller förtryck. För även om Sverige ligger i framkant när det gäller arbetet mot hedersförtrycket måste mer göras.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Kommer statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket för att vända utvecklingen, och i så fall vilka?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.