Till innehåll på sidan

Gripandet av en svensk valobservatör i Turkiet

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1555 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1555 av Markus Wiechel (SD)
Gripandet av en svensk valobservatör i Turkiet

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser lyfta Turkiets agerande i fråga om den svenska valobservatören som nekades inresa i Turkiet med den turkiska ambassadören, turkiska myndigheter eller på annat sätt i det internationella samfundet, eller hur UD i övrigt kommer att agera.

Jag uttalade mig redan samma kväll som den svenske riksdagsledamoten och valobservatören Jabar Amin nekades inresa i Turkiet. Uttalandet finns publicerat på regeringens hemsida.

Det är oacceptabelt att en valobservatör förhindrades tillträde till Turkiet. Regeringen har hos turkiska företrädare begärt en förklaring till varför Amin nekades inresa och uttryckt vårt missnöje över detta.

OSSE:s valobservationer är viktiga för att säkerställa valprocessers integritet och legitimitet. Observatörer måste få arbeta oberoende. Det är därför inte upp till det mottagande landet att bestämma vilka de ska vara. Det gäller även Turkiet.

Stockholm den 4 juli 2018

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:1555 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2018-06-25)

Fråga 2017/18:1555 Gripandet av en svensk valobservatör i Turkiet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Turkiet har med rätta kritiserats för sin alltmer auktoritära riktning. Sedan kuppförsöket har hundratusentals människor i opposition mot de styrande islamisterna trakasserats, fängslats och avskedats. Framför allt kurdiska företrädare och påstådda anhängare till Gülenrörelsen är bland de hårdast drabbade. När det var dags för de turkiska medborgarna att gå till valurnorna har därför omvärldens ögon riktats mot landet, och det är många som följt utvecklingen, då ett flertal personer varnat för eventuellt valfusk redan innan valet inleddes.

Av den anledningen har internationella valobservatörer, inte minst genom OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) en viktig roll. En av OSSE:s valobservatörer var den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP), som blev fråntagen sitt pass och sedan gripen av den turkiska säkerhetspolisen vid säkerhetskontrollen på Istanbuls flygplats. Övriga svenska valobservatörer tilläts inresa, men Amin blev tillsammans med åtminstone en annan valobservatör från Tyskland hemskickad direkt.

Turkiets agerande kritiserades tydligt av OSSE centralt. I en skriftlig kommentar till Expressen säger utrikesminister Margot Wallström: ”OSSE:s valobservationer är viktiga för att säkerställa valprocessers integritet och legitimitet. Observatörer måste få arbeta oberoende. Det är därför inte upp till det mottagande landet att bestämma vilka de ska vara. Det gäller även Turkiet.” Utrikesministerns ord är naturligtvis glädjande, men det ändrar inte faktumet att regeringen och UD varit förhållandevis tysta, trots det fullkomligt oacceptabla agerandet från Turkiet.

Mot bakgrund av vad som skett önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta Turkiets agerande med den turkiska ambassadören, turkiska myndigheter eller på annat sätt i det internationella samfundet, eller vad kan vi vänta oss för agerande efter detta från UD:s sida?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.