Till innehåll på sidan

Fristående och kommunala skolors likhet inför lagen

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1368 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/04658/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1368 av Gunilla Nordgren (M) Fristående och kommunala skolors likhet inför lagen

Gunilla Nordgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att arbetsmiljöbrott ska få samma rättsliga konsekvenser oavsett om de skett i en fristående eller en kommunal skola.

Som konstateras i frågan kan företagsbot endast dömas ut för brott som har begåtts i utövningen av näringsverksamhet. Både näringsverksamhet som bedrivs i privat och offentlig regi omfattas av regleringen. Vid offentligt bedriven verksamhet är frågan om brottet begåtts i utövningen av näringsverksamhet ofta svårbedömd och ibland blir avgränsningen svår att motivera. Att tillämpningsområdet för företagsbot är begränsat till brott som begås i utövningen av näringsverksamhet kan leda till att brott som begås i likartade verksamheter t.ex. inom vård, skola och omsorg behandlas olika beroende på om de bedrivs i privat eller offentlig regi.

Bland annat mot denna bakgrund gav regeringen redan förra våren en särskild utredare i uppdrag att överväga om begränsningen till brott som begås i utövningen av näringsverksamhet är ändamålsenlig eller om tillämpningsområdet bör förändras. Uppdraget, som är en del av en bred översyn av företagsbotsregleringen, ska redovisas senast den 30 november i år.

Stockholm den 28 juni 2016

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2015/16:1368 av Gunilla Nordgren (M) (Besvarad 2016-06-16)

Fråga 2015/16:1368 Fristående och kommunala skolors likhet inför lagen

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt en dom i högsta domstolen kan en kommun inte dömas till företagsbot för arbetsmiljöbrott i den kommunala skolan.

Fallet gällde en olycka i Uddevalla då en elev skadade sig på en borrmaskin under en träslöjdslektion. En lärare och skolans rektor dömdes till dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren ville att även kommunen, som ytterst ansvarig för arbetsmiljön på skolan, skulle dömas till företagsbot. Men reglerna om företagsbot säger att det måste handla om näringsverksamhet för att de ska kunna tillämpas.

Högsta domstolen slog fast att en kommunal skolverksamhet inte kan anses utgöra näringsverksamhet. Om ett liknande brott skulle inträffa i en friskola skulle däremot företaget som driver skolan kunna dömas.

Enligt uppgift har regeringen tillsatt en utredning som ska titta på om reglerna kring företagsbot behöver ändras. Det borde väl vara så, att en utredning borde titta på hur reglerna ska kunna ändras så att reglerna gäller lika för alla skolor?

Driver man samma verksamhet bör man också drabbas av samma straffrättsliga reaktion, oavsett om brottet sker i den kommunala verksamheten eller i ett företag som driver en skola.

Därför vill jag fråga justitie- och migrationsministern följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att arbetsmiljöbrott ska få samma rättsliga konsekvenser oavsett om de skett i en fristående eller en kommunal skola?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.