Till innehåll på sidan

Främjandet av lokala mötesplatser

Svar på skriftlig fråga 2023/24:854 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:854 Främjandet av lokala mötesplatser

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Svar på fråga 2023/24:854 av Adrian Magnusson (S)
Främjandet av lokala mötesplatser

Adrian Magnusson har frågat kulturministern om ministern och regeringen gör något för att främja små lokala mötesplatser runt om i landet och i så fall vad.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med Adrian Magnusson om vikten av platser runt om i landet där möten, aktiviteter och dialoger människor emellan kan äga rum. Ansvaret för att dessa platser finns vilar på flera olika aktörer. Staten har en roll, men det har också kommuner och regioner, privata aktörer och inte minst föreningslivet självt.

Som statsråd med ansvar för politiken för det civila samhället vill jag särskilt framhålla statens stöd till de allmänna samlingslokalerna. Det finns över 3 000 allmänna samlingslokaler i Sverige, 2 600 av dessa är anslutna till någon av de tre stora samlingslokalhållande riksorganisationerna Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas Riksförbund och Våra Gårdar. Statsbidraget till de allmänna samlingslokalerna, som 2024 uppgår till 52 miljoner kronor, hanteras av Boverket. En del av stödet till allmänna samlingslokaler används för att i samfinansiering med kommunerna utveckla föreningsdrivna samlingslokaler. Bidraget kan lämnas för att t.ex. anpassa en allmän samlingslokal till ungdomsverksamhet inom kultur- och fritidsområdet.

Dessutom hanterar Boverket statsbidrag om närmare tio miljoner kronor till icke-statliga kulturlokaler. Detta bidrag kan användas till ny- eller ombyggnad av museer, teatrar och konsertlokaler som tillhör någon annan än staten.

I regeringens proposition En politik för det civila samhället (2009/10:55) uttrycks att stödet till allmänna samlingslokaler är en långsiktig och viktig förutsättning för den infrastruktur som de allmänna samlingslokalerna utgör för det civila samhället, föreningslivet och demokratin. Regeringen står fast vid denna syn på det lokala civilsamhällets förutsättningar.

Stockholm den 8 maj 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftlig fråga 2023/24:854 av Adrian Magnusson (S) (Besvarad 2024-04-30)

Fråga 2023/24:854 Främjandet av lokala mötesplatser

av Adrian Magnusson (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

I många städer, byar och samhällen runt om i landet blir det allt färre samlingslokaler och mötesplatser för människor. Bygdegårdar, bostadsrättsföreningar och Folkets hus exempelvis driver ofta sina samlingslokaler ideellt och med allt mindre ekonomiskt stöd från landets kommuner. Till slut tvingas de stänga.

Detta är ett bekymmer som borde tas på större allvar än vad som görs i dag. Ett samhälle där människor inte möts blir ett farligt samhälle. I ett sådant samhälle frodas misstro mot varandra. Samtidigt minskar möjligheterna till möten inom ideell verksamhet när människor hänvisas till dyra konferensanläggningar där så mycket profit som möjligt är målet med verksamheten.

Sverige behöver mötesplatser där folk kan träffas, bildas, umgås och ibland bara ha det trevligt. Det är ju inte sällan som exempelvis 50-årsfester ordnas i någon av landets alla små samlingslokaler. 

Min fråga till kulturminister Parisa Liljestrand är därför:

 

Gör ministern och regeringen något för att främja små lokala mötesplatser runt om i landet och i så fall vad?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.