Till innehåll på sidan

Förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1211 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/00604 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1211 av Staffan Eklöf (SD) Förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion

Staffan Eklöf har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen vidtar åtgärder för att möta svensk livsmedelsproduktions kraftigt ökade kostnader, vilka ytterst kommer att drabba svenska medborgare i form av högre livsmedelspriser.

Vi har nu den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget, som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Det skapar stor osäkerhet och bidrar till ökade priser på insatsvaror, som till exempel foder, energi och drivmedel. Samtidigt har avräkningspriserna på flertalet jordbruksvaror ökat, vilket till del kan kompensera för de ökade kostnaderna.

För att trygga livsmedelsförsörjningen krävs en fungerande inhemsk livsmedelsproduktion, samtidigt som flödet av varor i livsmedelskedjan behöver fortsätta utan avbrott. En konkurrenskraftig livsmedelsindustri behöver också kunna exportera.

För att på kort sikt underlätta för lantbrukare och växthusföretag har regeringen aviserat ett kraftfullt stödpaket motsvarande 1 miljard kronor. Att stödja sektorn i en tid då många lantbrukare och växthusodlare känner oro, är en viktig åtgärd för att trygga fortsatt svensk livsmedelsproduktion.

Jag vill understryka att regeringen arbetar långsiktigt för att stärka konkurrenskraften i svenskt jordbruk i linje med livsmedelsstrategin och genom den gemensamma jordbrukspolitiken. Sammanlagt har tre handlingsplaner för livsmedelsstrategin beslutats. En är slutförd och de två som pågår innefattar insatser på cirka 200 miljoner kronor per år fram till 2025. I handlingsplanerna ingår bland annat satsningar på forskning och innovation, regelförenkling och kompetensförsörjning.

Utformningen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik är därutöver ett viktigt verktyg för att stärka det svenska jordbruket. I kommande strategiska plan för den gemensamma jordbrukspolitiken avsätts drygt 60 miljarder kronor, och till det lägger vi cirka 4 miljarder kronor i nationella åtgärder.

Regeringen fortsätter nu att driva på sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige.

Stockholm den 9 mars 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:1211 av Staffan Eklöf (SD) (Besvarad 2022-03-03)

Fråga 2021/22:1211 Förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Med anledning av marknadseffekterna kopplat till oron i vår omvärld har både drivmedelspriserna och energipriserna rusat. Det har skett från en nivå som redan innan Rysslands invasion av Ukraina var bland de högsta i världen.

I dag är dagspriset på diesel runt 23 kronor per liter och på bensin cirka 21 kronor per liter. Energipriset är i dagsläget i södra Sverige 134 öre per kilowattimme. På årsbasis har spotmarknadspriset för el stigit med 153 procent.

Vi ser tydliga och olycksbådande signaler från allt fler svenska näringsgrenar, exempelvis åkerinäringen, producerande industri och livsmedelsindustrin. I det senare fallet antas från en av de största livsmedelskoncernerna tvåsiffriga procentuella höjningar av priset.

Nu varnar även EU-kommissionens egna experter om att jordbruket och därmed även livsmedelsproduktionen kommer att ta skada av den rådande situationen.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ser allvarligt på situationen och har tillsatt en strategisk krisgrupp som följer utvecklingen och analyserar vilken påverkan kriget i Ukraina kan komma att få för svensk livsmedelsproduktion.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen vidtar åtgärder för att möta svensk livsmedelsproduktions kraftigt ökade kostnader, vilka ytterst kommer att drabba svenska medborgare i form av högre livsmedelspriser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.