Till innehåll på sidan

Försörjningsberedskap och sårbarhetsanalys vid framtagande av livsmedelsstrategi

Svar på skriftlig fråga 2014/15:704 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2015/5008/JM

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:704 av Gunilla Nordgren (M) Försörjningsberedskap och sårbarhetsanalys vid framtagandet av livsmedelsstrategi

Gunilla Nordgren har frågat mig om jag är beredd att arbeta för att involvera aspekter på försörjningsberedskap och på en sårbarhetsanalys i arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi.

I arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi pågår för närvarande ett intensivt arbete med att inhämta synpunkter från berörda parter och analysera ett antal olika livsmedelsstrategiska frågeställningar. Kopplingarna mellan livsmedelsproduktionens förutsättningar och försörjningsberedskapen är en av de frågeställningar som belyses i det arbetet.

Under många år har det endast bedrivits ett begränsat arbete att planera och förbereda civilt försvar. Vissa resurser, t.ex. livsmedelslagren, har avvecklats. Regeringens bedömning är dock att planeringen för det civila försvaret bör återupptas samt att en sammanhängande planering för totalförsvaret bör säkerställas genom anvisningar till berörda myndigheter. Det krävs emellertid analyser och planering av hur leveranssäkerheten och beredskapen inom livsmedelsförsörjningen kan förbättras inför höjd beredskap vilket är ett led i den nyligen av riksdagen antagna försvarspropositionen.

Livsmedelsverket är redan i dag ansvarig myndighet och svarar, i leden efter primärproduktionen, för nationell samordning när det gäller kris- och beredskapsplanering av livsmedelsförsörjning. I det ingår att analysera om det finns sårbarhet eller hot och risker inom myndighetens ansvarsområde som synnerligen allvarligt kan försämra förmågan till verksamhet inom området samt att sammanställa resultatet i en risk- och sårbarhetsanalys.

Stockholm den 8 juli 2015

Sven-Erik Bucht

Skriftlig fråga 2014/15:704 av Gunilla Nordgren (M) (Besvarad 2015-06-23)

Fråga 2014/15:704 Försörjningsberedskap och sårbarhetsanalys vid framtagande av livsmedelsstrategi

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vårt moderna samhälle är mycket sårbart och är mycket känsligt för störningar i till exempel elproduktion, kommunikationer (såväl fysiska som digitala) och inte minst i produktion och distribution av livsmedel.

Allt fler människor bor i dag i städerna, och där är produktionen av livsmedel av naturliga skäl låg, det vill säga livsmedel produceras många gånger långt ifrån där konsumtion sker.

Det finns i dag uppgifter om att livsmedelslagren räcker mellan tre dagar och en vecka.

En risk- och sårbarhetsanalys omfattande hela livsmedelskedjan från produktion till import, livsmedelsindustri, handel och distribution skulle behöva göras.

Beredskapslager behövs såväl av insatsmedel till jordbruket och processindustrin som av fossilt bränsle så länge beroendet är fortsatt stort

Utveckling av inhemsk produktion av förnybara drivmedel är nödvändig.

Det finns således, som jag ser det, många skäl att arbeta fram en försörjnings- och beredskapsanalys, och det skulle vara bra om dessa aspekter skulle ingå i arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi.

Det har också framkommit frågor om detta vid de sammankomster om arbetet med en livsmedelsstrategi som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht medverkat i runt om i Sverige.

Därför vill jag ställa följande fråga:

 

Är statsrådet Sven-Erik Bucht beredd att arbeta för att involvera aspekter på försörjningsberedskap och på en sårbarhetsanalys i arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.