Till innehåll på sidan

Försäkringskassans utredningsskyldighet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2377 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2021/03077 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2377 av Maria Malmer Stenergard (M)
Försäkringskassans utredningsskyldighet

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Försäkringskassans brister i utredningsskyldigheten rättas till och kvalitetssäkras.

Det är avgörande för sjukförsäkringens legitimitet och för människors trygghet att ärenden utreds i tillräcklig omfattning. Regeringen ser därför mycket allvarligt på de brister som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har funnit.

Regeringen har tidigare konstaterat att det finns brister i såväl regelverket som i Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringen. Regeringen har ett pågående arbete med att stärka sjukförsäkringen och sjukskrivningsprocessen utifrån förslag och rekommendationer som lämnades i slutbetänkandena från En trygg sjukförsäkring med människan i centrum och Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Den 15 mars trädde nya regler i kraft för att göra bedömningen i rehabiliteringskedjan mer flexibel så till vida att det blir lättare att skjuta fram prövningen av arbetsförmågan mot normalt förekommande arbete efter dag 180. Detta för att människor ska få bättre förutsättningar att hinna genomgå vård, behandling och rehabilitering för att kunna återgå i arbete. Regeringen arbetar vidare med övriga förslag från utredningarna.

För regeringen är det av yttersta vikt att säkerställa att regelverket tillämpas enhetligt och rättssäkert. Det är mot den bakgrunden som regeringen har givit ISF flera uppdrag, bland annat det uppdrag som ISF nu redovisat. Regeringen har också givit Försäkringskassan särskilda uppdrag i syfte att komma tillrätta med bristerna i utredning och bedömning av arbetsförmågan. Jag kan konstatera att det fortfarande finns brister i Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringen.

Regeringen arbetar aktivt för att åtgärda de brister som finns i sjukförsäkringshandläggningen. Försäkringskassan fick under hösten 2020 ett regeringsuppdrag att förbättra kvaliteten i handläggningen avseende rätt till sjukpenning. Senast den 15 augusti 2021 ska Försäkringskassan redovisa vidtagna och planerade åtgärder för att säkerställa att utredningen i ärenden där sjukpenning nekas från dag 180 i sjukperioden genomförs på sådant sätt att det tydligt kan motiveras varför ansökan avslås.

Regeringen gav i januari 2018 Socialstyrelsen och Försäkringskassan i uppdrag att verka för att samarbetet och dialogen mellan Försäkringskassan och hälso-och sjukvården förbättras när det gäller sjukskrivningsprocessen och läkarintygen. Uppdraget slutredovisades den 30 juni 2019. Regeringen gav därefter myndigheterna i uppdrag att genomföra de åtgärder som identifierats genom uppdraget och i mars i år fick Försäkringskassan ett uppdrag som bl.a. rör information i läkarintyg och Försäkringskassans utredningsskyldighet avseende diagnoser som är särskilt svåra för hälso- och sjukvården att tillhandahålla uppgifter om. Slutredovisning ska lämnas den 15 oktober 2021.

Regeringen har också tillsatt en ny styrelse för Försäkringskassan. Jag har höga förväntningar på styrelsen, vilket jag tydligt har framfört till ledamöterna. Med anledning av ISF:s rapport kallades styrelsen till ett möte den 6 april. Vid mötet tydliggjordes att regeringen ser mycket allvarligt på de identifierade bristerna och att regeringen förväntar sig att styrelsen arbetar för att skyndsamt åtgärda bristerna.

Jag vill understryka att det är myndigheten som ytterst ansvarar för handläggningen och tillämpningen av regelverket. Regeringen har höga förväntningar på det utvecklingsarbete Försäkringskassan påbörjat vad gäller förvaltningen av sjukförsäkringen.

Jag ser fram emot Försäkringskassans kommande svar angående vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av de brister som framkommer i ISF:s granskning. Jag kommer noga att följa Försäkringskassans arbete.

Stockholm den 14 april 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2020/21:2377 av Maria Malmer Stenergard (M) (Besvarad 2021-03-31)

Fråga 2020/21:2377 Försäkringskassans utredningsskyldighet

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) konstaterar i en granskningsrapport stora brister i Försäkringskassans tillämpning av utredningsskyldigheten i ärenden om sjukpenning och aktivitetsersättning som granskats och där ansökan har avslagits.

Granskningen pekar på brister i utredningsskyldigheten i 11 procent av fallen. Konkret handlar det om att Försäkringskassan brustit i utredningsskyldigheten så att beslut om ersättning ”sannolikt skulle ha kunnat påverka myndighetens beslut”, som ISF skriver.

Enligt lag är Försäkringskassan, förenklat uttryckt, skyldiga att genomföra de utredningar som krävs. Det är självklart mycket allvarligt om det finns starka indikationer på att Försäkringskassans utredningar inte genomförs på ett rättssäkert sätt, och inte uppfyller lagens intentioner.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Försäkringskassans brister i utredningsskyldigheten rättas till och kvalitetssäkras?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.