Till innehåll på sidan

Företagens regelbörda

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1319 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2020/

01345/MK

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1319 av Tobias Andersson (SD)
Företagens regelbörda

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen ämnar vidta för att skynda på regelförenklingsarbetet, och vilka konkreta förslag jag verkar för på området.

Som näringsminister har jag tagit ett flertal initiativ för att minska de kostnader och begränsningar som kan följa vid regelgivning.

Den 30 april 2020 tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå förenklade regelverk för mikroföretagande och en modernisering av bokföringslagen (1999:1078). Utredaren ska analysera och identifiera vilka regelverk som orsakar mest krångel och kostnader för småföretag samt föreslå förenklingar av sådana regelverk. Utredaren ska också lämna förslag till konkreta förenklingar av bokföringslagen. Härigenom ska lagen anpassas till ny teknik, exempelvis genom att förenkla för företag att använda molntjänster för bokföringen och att digitalisera hanteringen av kvitton och fakturor. Utredningens förslag ska leda till minskade kostnader, mindre administration och därigenom ett enklare företagande.

Som nämns i frågan har regeringen också gett Tillväxtverket i uppdrag att bidra med en sammanställning och analys av förslagen från företag som regeringen fått in i samband med Förenklingsresan samt lämna förslag på förenklingar baserat på ett urval av dessa. Inom ramen för livsmedelsstrategin har regeringen också gett Tillväxtverket i uppdrag att analysera den samlade regelgivningen för livsmedelskedjan för att identifiera möjliga förenklingar. Myndigheten har även fått i uppdrag att arbeta med regelförenklingar genom digitalisering genom utveckling av företagarsajten verksamt.se, inklusive Serverat.

Snabb och enkel tillgång till korrekt information förenklar för företagen. Med anledning av den pågående coronapandemin informerar regeringen genom presskonferenser och information till företagare på regeringens hemsida. På myndighetsportalen verksamt.se samlas information om tillfälliga coronarelaterade ändringar i lagar och regler, åtgärder och stöd m.m. som är viktiga för företagare att känna till. Informationen på verksamt.se, som drivs av Tillväxtverket och Bolagsverket i nära samarbete med bl.a. Skatteverket och Arbetsförmedlingen, uppdateras kontinuerligt med aktuella beslut så att företagare så snabbt som möjligt ska kunna se vilka åtgärder som finns och vilka villkor som gäller för dem.

Regeringen har även en löpande och nära dialog med näringslivet, såväl näringslivsorganisationer som enskilda företag och företagare, för att ha en aktuell bild av läget, informera och förankra åtgärder. Här ingår att ta del av förslag på åtgärder som kan förenkla för företagen. Regeringen överväger löpande vilka initiativ som är lämpligast att genomföra inom förenklingspolitiken, för att stärka svensk konkurrenskraft och förutsättningarna för fler jobb i fler och växande företag.

Stockholm den 19 maj 2020

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2019/20:1319 av Tobias Andersson (SD) (Besvarad 2020-05-08)

Fråga 2019/20:1319 Företagens regelbörda

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den ekonomiska kris som uppstått i smittans spår är förödande, inte minst för många företagare. Behovet av åtgärder och stöd för näringslivet från staten har varit och är stort. Regeringen har kommit med flera åtgärdspaket som initialt lindrat problemen. Dock har motsvarande krispaket i flertalet jämförbara länder varit avsevärt större än de svenska relativt sett.

Nyligen publicerade Näringslivets Regelnämnd, NNR, sin årliga undersökning gällande företagens kostnader för regler och byråkrati. Notan för att följa regler och byråkrati blir allt högre. Andelen företagare som anser att det blivit värre ökar återigen efter förra årets rekordsiffror. Förra året ansåg rekordmånga företagare, 37 procent, att regelkrånglet förvärrats. I år är ökningen lindrigare, 15 procent. Med ökad regelbörda följer ökade kostnader. Tillväxtverket har tidigare uppskattat att företagens administrativa kostnader sedan 2013 ökat i genomsnitt med 1,2 miljarder kronor per år.

Tyvärr påminner undersökningen från NNR oss om vad vi redan vet, att Sverige i dag aktivt begränsar tillväxtpotentialen i våra företag. Genom att se över redan existerande regelkrångel och åtgärda det samtidigt som vi säkerställer att ytterligare regelförbättringar görs kan vi på riktigt skapa goda förutsättningar för svenskt näringsliv att konkurrera på mer lika villkor globalt.

Mot bakgrund av att världen befinner sig i en djup humanitär och ekonomisk kris är regelförenklingar för näringslivet inte det enda som krävs för stärkt konkurrenskraft, men det är definitivt ett viktigt förbättringsområde.

Det är bra att regeringen har initierat ett arbete på området genom den så kallade förenklingsresan, men hittills har det inte resulterat i någonting konkret. Den 9 mars svarade näringsminister Ibrahim Baylan följande på en fråga om regeringens arbete med regelförenkling:

”Tillväxtverket kommer att bidra med en sammanställning och analys av förslagen från företagen samt lämna förslag på förenklingar baserat på ett urval av dessa.”

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta för att skynda på regelförenklingsarbetet, och vilka konkreta förslag verkar ministern för på området?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.