Till innehåll på sidan

Förebyggande arbete kring ungas psykiska hälsa

Svar på skriftlig fråga 2014/15:740 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2015/05008/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:740 av Thomas Finnborg (M) Förebyggande arbete kring ungas psykiska hälsa

Thomas Finnborg har frågat mig om vad jag och regeringen gör för att i ännu högre grad arbeta med frågor som rör ungas psykiska välbefinnande.

Barn i Sverige mår generellt sett bra, men den självupplevda psykiska ohälsan hos barn och unga ökar, främst bland tjejer i tonåren. Vi vet att unga i allt högre utsträckning uppger att de upplever psykiska besvär. Medan antalet som tar sitt liv minskar i de äldre åldersgrupperna, ser vi en svag ökning bland yngre. Det är en oroande utveckling.

Frågan om ungas psykiska hälsa är prioriterad av regeringen. Just nu gör vi en översyn av statens priorinteringar på området psykisk hälsa. Vår ambition är en långsiktighet, med ett helhetsperspektiv, med ökat fokus på förebyggande arbete och en översyn över hur insatser till barn och unga erbjuds i ett tidigare skede. Regeringen investerar också
200 miljoner årligen från och med 2016 till en stärkt elevhälsa, och ytterligare 500 miljoner kronor per år avsätts från och med nästa år till speciallärare och specialpedagoger.

Med ett ökat fokus på förebyggande och tidiga insatser, samt kommissionen för jämlik hälsa, tar vi sikte på att mobilisera berörda krafter i det förebyggande arbetet med gemensamt ansvarstagande i långsiktigt hållbara strukturer.

Stockholm den 12 augusti 2015

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2014/15:740 av Thomas Finnborg (M) (Besvarad 2015-07-21)

Fråga 2014/15:740 Förebyggande arbete kring ungas psykiska hälsa

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

De allra flesta barn och ungdomar har det bra i Sverige. Men enligt Socialstyrelsen finns det en växande problematik runt om i landet kring ungas psykiska ohälsa. Så många som vart femte barn lever i dag under svåra familjeförhållanden. Det gäller 20 procent av Sveriges alla barn, enligt Statens folkhälsoinstitut. Problematiken handlar ofta om stress, ångest, bristande vuxenkontakter, mobbning och våld.

Ofta finns det brister i samverkan kring barnen. Enligt experter och forskare som arbetar med barn är ett viktigt krav att barns behov av stöd och hjälp tillgodoses i tidigt skede av samhället. Om förtroendet för vuxenvärldens möjligheter att hjälpa sviktar, vågar många barn inte berätta om hur de egentligen mår. När barn inte berättar kan det leda till att de får fel hjälp, för lite hjälp eller ingen hjälp alls och deras lidande förlängs och fördjupas. Riskerna för att den psykiska ohälsan utvecklas till psykisk sjukdom ökar då.

En del barn blir inte rustade för att klara av livets krav och utmaningar, utan drabbas i stället av oro och psykisk bräcklighet. Vid olika tillfällen sedan 1985 har man frågat barn om levnadsvanor, deras hälsa och miljön i skolan och hemmet. När undersökningarna startade trivdes mer än hälften av barnen i de olika åldrarna mycket bra med livet. Därefter har andelen sjunkit bland 15-åringar och 13-åriga flickor. Bland 15-åriga flickor har andelen minskat kraftigt från cirka 50 procent till drygt 30 procent. Studien visar också att mer än två tredjedelar av 15-åriga flickor har tagit medicin mot huvudvärk minst en gång i månaden och att knappt hälften har tagit läkemedel mot magont.

Med hänsyn till detta vill jag fråga statsrådet:

Vad gör statsrådet och regeringen för att i ännu högre grad arbeta med frågor som rör ungas psykiska välbefinnande?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.