Till innehåll på sidan

Förbud mot niqab och burka

Svar på skriftlig fråga 2023/24:48 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2023/02154 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:48 av Pontus Andersson Garpvall (SD) Förbud mot niqab och burka

Pontus Andersson Garpvall har frågat mig om regeringen och jag har för avsikt att förbjuda heltäckande klädsel som niqab och burka i offentliga miljöer.

Låt mig börja med att slå fast att ingen har rätt att i hederns namn påtvinga andra sina uppfattningar, vare sig om klädsel eller något annat. Tvång att bära burka och niqab är uttryck för hedersrelaterat förtryck, vilket utgör en mycket allvarlig kränkning av människors grundläggande fri- och rättigheter och som inte bör få förekomma i Sverige. Att flickor eller kvinnor uppmanas att skyla sig måste vidare i många fall uppfattas som ett uttryck för en syn på förhållandet mellan könen som vi inte har anledning att acceptera i Sverige. I Sverige ska flickor och pojkar respektive kvinnor och män ges samma möjligheter och behandlas lika. Människors frihet ska inte begränsas på grund av deras kön.

Med dessa utgångspunkter har jag förståelse för förslag som tar sikte på att förbjuda vissa typer av heltäckande klädsel, särskilt när det gäller barn.

Men mot detta perspektiv står att de kvinnor och flickor som tvingas bära burka och niqab själva typiskt sett är offer för det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Det framstår som både effektivare och mer principiellt tillfredsställande att i första hand rikta lagstiftningsåtgärder mot dem som utövar hedersrelaterat våld och förtryck, snarare än mot dem som utsätts för det.

När det gäller att skärpa samhällets reaktioner mot dem som utövar hedersrelaterat våld och förtryck har regeringen vidtagit flera åtgärder. Bland annat har regeringen remitterat betänkandet från Utredningen om åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet som överlämnades i somras. Betänkandet innehåller förslag på att kriminalisera såväl så kallade oskuldskontroller och oskuldsingrepp som underlåtenhet att anmäla eller avslöja tvångsäktenskap och barnäktenskap. En utredare har också nyligen fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner. Syftet är att skapa en reglering som motverkar hedersförtryck och äktenskap som ingås till följd av påtryckningar eller annan påverkan. Dessutom ska en särskild utredare analysera och bedöma om det bör införas ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Av Tidöavtalet framgår också att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om att under mandatperioden genomföra flera reformer i syfte att skärpa lagstiftningen inklusive straffrättsliga reaktioner mot hedersrelaterat förtryck.

Utöver att det generellt framstår som lämpligare att inrikta statens reaktioner mot hedersförtryckets utövare än mot dess offer kompliceras även frågan av andra fri- och rättighetsaspekter. Ett undantagslöst förbud mot t.ex. att bära ansiktstäckande plagg riskerar att komma i konflikt med bland annat religionsfriheten i vår egen grundlag såväl som i Europakonventionen samt principen om likabehandling. Det är uppenbart att en seriös behandling av dessa frågor förutsätter noggranna avvägningar mellan olika legitima intressen.

Jag har för närvarande ingen avsikt att ta initiativ till ett sådant förbud som Pontus Andersson Garpvall efterfrågar.

Stockholm den 11 oktober 2023

Gunnar Strömmer

Skriftlig fråga 2023/24:48 av Pontus Andersson Garpvall (SD) (Besvarad 2023-09-28)

Fråga 2023/24:48 Förbud mot niqab och burka

av Pontus Andersson Garpvall (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Flera europeiska länder har sedan en tid ett förbud mot att bära niqab och burka i offentliga miljöer. Anledningarna till detta är många, inte minst att plagget är ett kvinnoförtryckande plagg som tvingar kvinnan att skyla i stort sätt hela sin kropp. Men också säkerhetsaspekten framhålls i och med att man faktiskt inte vet vem som döljer sig bakom plagget.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är en prioriterad fråga för regeringen. Detta förtryck tar sig ofta uttryck i att mannen på olika sätt begränsar kvinnan och barnen inom familjen.

Min uppfattning är att ett förbud mot niqab och burka vore en möjlighet för politiken att markera mot en företeelse som vi inte anser hör hemma i Sverige. Samtidigt kan det sannolikt vara en pushfaktor som får färre personer med en bokstavstroende syn på islam att söka sig till Sverige, och vissa kanske rentav lämnar vårt land.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Har regeringen och ministern för avsikt att förbjuda heltäckande klädsel som niqab och burka i offentliga miljöer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.