Förbud mot nikotinportioner
Svar på skriftlig fråga 2023/24:595 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
Svar på fråga 2023/24:595 Förbud mot nikotinportioner
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Svar på fråga 2023/24:595 av Tobias Andersson (SD)
Förbud mot nikotinportioner
Tobias Andersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att de vita tobaksfria nikotinportionerna får fortsatt tillgång till den inre marknaden.
Europeiska kommissionen har aviserat att EU:s tobaksproduktdirektiv ska revideras. Regeringskansliet har med stöd av berörda myndigheter besvarat enkäten från Open Evidence kring det nationella genomförandet av tobaksproduktdirektivet. Sverige har på så sätt bidragit med den information som, utifrån frågorna i enkäten, har bedömts relevant. Enkäten rörde frågor om implementeringen av nuvarande reglering och inte specifikt nikotinportioner, vilka i nuläget inte omfattas av den harmoniserade lagstiftningen. Av inbjudan till den workshop som Open Evidence anordnade i oktober 2023 framgick inte att en rapport skulle presenteras. Inbjudan riktades till medlemsstaternas behöriga myndigheter. Det var inte ett möte där deltagarna förväntades uttrycka några officiella ståndpunkter för medlemsstaternas räkning.
Regeringen följer och bevakar aktivt förslag och förhandlingar på både internationell nivå och EU-nivå som påverkar den fria rörligheten för det vita snuset och förutsättningarna för global handel med vitt snus. Den fria marknadens principer om fri rörlighet för produkter är ett kärnvärde för regeringen. Totalförbud för försäljning av vissa varor inskränker den fria rörligheten inom EU. Regeringen ser också med oro på att den fria rörligheten påverkas negativt när enskilda medlemsstater inför totalförbud. Samtidigt bör det råda stor frihet för medlemsstaterna att utforma sin folkhälsopolitik i enlighet med sina egna prioriteringar och preferenser. Det är särskilt angeläget att vidta åtgärder för att skydda barn och unga från nikotinets beroendeframkallande effekter på hälsan. Regeringens utgångspunkt är att de åtgärder som vidtas bör vara proportionerliga och syfta till att skydda känsliga grupper som barn och unga.
Jag vill i detta sammanhang också framhålla att i förhållande till snus, utgör cigaretter och röktobak en relativt större hälsofara. Detta synsätt återspeglas i beskattningen av dessa produkter i Sverige, en diversifiering som regeringen har föreslagit ska förstärkas. Undantaget i anslutning till Sveriges EU-inträde, som tillåter försäljning av och reglering av innehållet i snus i Sverige, var en viktig del när Sverige blev medlem i EU. Regeringen värnar detta undantag.
Stockholm den 21 februari 2024
Jakob Forssmed
Skriftlig fråga 2023/24:595 av Tobias Andersson (SD) (Besvarad 2024-02-12)
Fråga 2023/24:595 Förbud mot nikotinportioner
av Tobias Andersson (SD)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Det svenska snuset är förbjudet att exportera till Europeiska unionens inre marknad. Alla andra typer av tobaksprodukter flödar fritt mellan EU:s medlemsländer, men den säkraste och minst skadliga produkten drabbas av de mest drakoniska handelshinder som finns: ett totalförbud mot export. Detta har SD länge motsatt sig för att främja svensk export men också för att bidra till folkhälsan inom unionen. Enligt Politico har EU-kommissionen siktet inställt på det så kallade vita snuset, nikotinportionerna. Det finns starka indikationer på att EU driver på mot ytterligare ett förbud mot en produktkategori som kan erbjuda 85 miljoner europeiska rökare en väg bort från cigarettrökning. Den här gången verkar det dessutom som att ett förbud mot det vita – tobaksfria snuset – även inbegriper Sverige. Det vore ett dråpslag mot den europeiska folkhälsan och ett dråpslag för svensk export.
I Sverige röker 5,8 procent av befolkningen; motsvarande siffra för EU är 23 procent. Det enda som skiljer Sverige från övriga EU-länder är att vi i Sverige använder snus, både klassiskt snus och det nyare vita snuset, i stället för cigaretter. Detta ska vi i Sverige vara stolta över.
I en artikel i Dagens Nyheter den 8 februari beskrev artikelförfattarna hur Sverige hittills agerat inför revideringen av tobaksproduktdirektivet, särskilt med hänsyn till nikotinportionernas framtid. Det är förfärande läsning.
Socialdepartementet har besvarat en enkät. Dessa svar är inte sparade och således omöjliga att granska. Sverige bjöds in till en workshop i oktober om rapporten som Open Evidence-konsulterna tagit fram åt kommissionen där ett förbud mot nikotinportioner föreslås – Sverige valde att inte delta i workshopen. Vidare erbjöds Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten uppföljande intervjuer med Open Evidence, vilket Sverige avstod ifrån. Det är förbluffande att regeringen inte gjort några inspel till kommissionen om det vita snuset.
I samma artikel konstaterar professor Jörgen Hettne vikten av att agera politiskt tidigt i EU-processer. Samma bild målas upp av svenska Europaparlamentariker som efterlyser större aktivitet från den svenska regeringen för att skydda det vita snuset.
Mot denna bakgrund önskar jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkerställa att det vit tobaksfria nikotinportionerna får fortsatt tillgång till den inre marknaden?
Intressenter
Frågeställare
Svar på skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.