Förbud mot hitrest tiggeri

Svar på skriftlig fråga 2013/14:704 besvarad av Richard Jomshof (SD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2014/4260

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:704 av Richard Jomshof (SD) Förbud mot hitrest tiggeri

Richard Jomshof har frågat mig om jag är villig att utreda möjligheten att införa ett svenskt förbud mot det hitresta tiggeriet.

Tiggeri som sådant är inte olagligt i Sverige. Den tidigare lösdriverilagstiftningen avskaffades på 1960-talet eftersom den då inte längre bedömdes behövas. Även därefter fanns annan lagstiftning som i någon mån avsåg tiggeri. Den avskaffades på 1980-talet eftersom den då i praktiken inte längre tillämpades.

Inom EU har medborgarna rätt till fri rörlighet. Det är en frihet som det är viktigt att värna om. Rätten till fri rörlighet är en av de största framgångarna för den europeiska integrationen och en av grundstenarna för samarbetet inom EU.

Även inom EU är emellertid många människor socialt utsatta. Regeringen är bekymrad över att människor lämnar sina hemländer på grund av svår fattigdom och det faktum att de sedan lever under ovärdiga förhållanden i bl.a. vårt land. Situationen måste på sikt förbättras i dessa människors hemländer vad gäller hälsa, bostäder, utbildning och arbete. Här i Sverige har såväl kommuner som myndigheter engagerat sig i frågorna. Regeringen har även gett Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att på nationell nivå samordna arbetet mot människohandel. Den frågan är även i högsta grad aktuell på EU-nivå.

Det är inte klarlagt vilken omfattning tiggeriet har i Sverige i dag och det finns skäl att skaffa sig mer kunskap om detta. Många människor som tigger är dock utsatta och bör inte ytterligare stigmatiseras genom att betraktas som kriminella. Alla som tigger gör det inte heller av egen fri vilja. Beroende på omständigheterna i det enskilda fallet kan den som tigger vara ett brottsoffer som är utsatt för människohandelsbrott eller olaga tvång.

Jag följer noga utvecklingen när det gäller människohandel och tiggeri och är beredd att överväga ytterligare åtgärder om det visar sig nödvändigt.

Stockholm den 1 juli 2014

Beatrice Ask

Skriftlig fråga 2013/14:704 av Richard Jomshof (SD) (Besvarad 2014-06-25)

Fråga 2013/14:704 Förbud mot hitrest tiggeri

av Richard Jomshof (SD)

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Enligt opinionsinstitutet Novus är 56 procent av det svenska folket positivt till ett förbud mot tiggeri, endast 23 procent är emot. Opinionen är inget som förvånar. Det finns nämligen många goda skäl till ett förbud. För det första är fenomenet inte värdigt Sverige. Vi har under 1900-talet byggt upp ett av världens mest välfungerande välfärdssamhällen med rena, städade gator och knappt några tiggare alls. Sverige har ofta lyfts fram som ett föregångsland som många turister väljer att besöka. Det är därför tråkigt och orimligt att Sverige nu ska husera en allt större andel av EU:s tiggarskara.

För det andra tar tiggarna, och andra hemlösa EU-migranter, resurser från välgörenheten i Sverige som annars varit de mest utsatta bland våra egna medborgare till gagn – människor vars liv inte bara präglas av hemlöshet utan också ofta av olika former av missbruk.

För det tredje, och kanske viktigast, är tiggarna ofta en del av kriminella ligor. Enligt Adrian Lucaci, polis i Skaraborg och med ursprung från Rumänien, finns det ”oerhört många grupperingar från vanliga tiggare och de som säljer något enkelt eller spelar musik, till ligor som sysslar med åldringsbrott och inbrott”. (Skövde Nyheter 22 maj 2013)

I flera europeiska länder är tiggeri i dag helt eller delvis förbjudet. I vårt grannland Norge beslutades nyligen att införa ett kommunalt förbud mot tiggeri, samtidigt som man för tillfället dessutom utreder ett nationellt förbud.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag om justitieministern är villig att utreda möjligheten att införa ett svenskt förbud mot det hitresta tiggeriet.

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.