Till innehåll på sidan

Folkbildning i hela landet

Svar på skriftlig fråga 2023/24:733 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:733 Folkbildning i hela landet

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:733 av Jonathan Svensson (S)
Folkbildning i hela landet

Jonathan Svensson har frågat mig om hur jag avser att agera för att se till att folkbildningen och det värde som folkbildningen för med sig ska bevaras över hela landet trots regeringens nedskärningar.

Till att börja med vill jag understryka att regeringen ser att folkbildningen är en viktig kraft i samhället. Syftet med statens stöd till folkbildningen är bl.a. att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation och bidra till att höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället.

I dagens ekonomiska läge tar regeringen ansvar för att bekämpa inflationen och hantera inflationens effekter genom att stötta hushållen och välfärden. I statens budget för 2024 (prop. 2023/24:1) var därför hårda prioriteringar nödvändiga. Nivån på statsbidraget till studieförbunden har justerats till förmån för mer prioriterade åtgärder inom folkhögskolan och andra områden, t.ex. inom utbildning för vuxna.

Under 2024 fördelas ca 2,4 miljarder kronor i statsbidrag till folkhögskolor och ca 1,7 miljarder kronor i statsbidrag till studieförbund. Det är därmed ett omfattande statligt stöd som fördelas till folkhögskolor och studieförbund. Utifrån självförvaltningsmodellen för fördelning av statsbidraget och syftena med statsbidraget har varje studieförbund och varje folkhögskola stor frihet att prioritera vilken verksamhet som ska genomföras med statsbidraget. I detta ingår även prioriteringar avseende var i landet verksamheten ska genomföras. Jag bedömer att dessa prioriteringar bäst görs av folkbildningens aktörer som känner såväl verksamheten som de lokala behoven väl. 

Stockholm den 27 mars 2024

 

 

 

Mats Persson

 

Skriftlig fråga 2023/24:733 av Jonathan Svensson (S) (Besvarad 2024-03-15)

Fråga 2023/24:733 Folkbildning i hela landet

av Jonathan Svensson (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Den 14 mars gick det att läsa i Dalslänningen om att studieförbundet Sensus kontor och personal i Bengtsfors kommer att försvinna till sommaren. Anledningen till detta beskriver Sensus ledning är regeringens prioriteringar, som har lett till nedskärningar till folkbildningen och till att Sensus därför behöver göra prioriteringar inom sin organisation som kommer att medföra konsekvenser för deltagarna i verksamheten.

På kontoret i Bengtsfors har det arrangerats en lång rad olika aktiviteter, såsom elvakaffe, gubbfika, föreläsningar och musikevenemang. På enbart en vecka har det deltagit 130 olika personer på de olika arrangemangen.

I Dalslänningen beskrivs stängningen av verksamheten i Bengtsfors som ett horribelt besked, att landsbygd drabbas hårdast och att det kommer ske betydligt mindre aktiviteter på orten.

Detta är inte första tillfället det har gått att läsa om konsekvenserna av regeringens nedskärningar på folkbildningen; det är ofta de verksamheter som ligger i lands- och glesbygd som prioriteras bort först. Den här utvecklingen riskerar att ytterligare fördjupa den klyfta mellan stad och land som redan finns i dag. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Hur avser ministern att agera för att se till att folkbildningen och det värde folkbildningen för med sig ska bevaras över hela landet trots regeringens nedskärningar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.