Till innehåll på sidan

Följerätten och bild- och formkonstnärers ersättningar

Svar på skriftlig fråga 2014/15:639 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2015/4909/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:639 av Rossana Dinamarca (V) Följerätten och bild- och formkonstnärers ersättningar

Rossana Dinamarca har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder i linje med Följerättsutredningens förslag avseende delarna om följerätten.

Jag menar att det är viktigt att konstnärerna kan arbeta under rimliga villkor och att skapande och kreativitet måste stimuleras genom att upphovsmännen får betalt för sitt arbete. Syftet med följerätten är att ge bildkonstnärer rätt till en del av det ekonomiska utbyte som handeln med deras verk skapar, och det är förstås angeläget att följerättsersättningen verkligen betalas.

Som Rossana Dinamarca anger lämnar en utredare förslag till lagändringar i vissa avseenden i betänkandet Frågor om följerätt och om museernas kopiering (SOU 2014:36). Utredarens uppdrag grundar sig till stor del på ett tillkännagivande från riksdagen. Utredaren anser att erfarenheterna av den praktiska tillämpningen visar att följerätten är etablerad på den svenska konstmarknaden och att bestämmelserna har bidragit till att förverkliga syftet med lagen på ett förhållandevis bra sätt. Samtidigt görs bedömningen att lagstiftningen i vissa delar kan bli mer effektiv och ändamålsenlig. Utredaren lämnar därför förslag bl.a. om en skärpt och utvidgad redovisningsskyldighet för den som är skyldig att betala följerättsersättning. I enlighet med tillkännagivandet har utredaren även övervägt om det lägsta försäljningspris som ska ge rätt till följerättsersättning bör ändras för att bättre tillgodose avvägningen mellan en effektiv hantering av ersättningssystemet och syftet att stärka bildkonstnärernas ställning. Utredaren föreslår att den nedre beloppsgränsen höjs. Utredaren föreslår dessutom ändringar för att bl.a. underlätta museers möjlighet att framställa exemplar.


Förslagen har remissbehandlats och bereds nu vidare inom Regeringskansliet. Avsikten är att återkomma till riksdagen när dessa överväganden är klara.

Stockholm den 18 juni 2015

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2014/15:639 av Rossana Dinamarca (V) (Besvarad 2015-06-08)

Fråga 2014/15:639 Följerätten och bild- och formkonstnärers ersättningar

av Rossana Dinamarca (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra året presenterades utredningen Frågor om följerätt och om museernas kopiering (SOU 2014:36). Bakgrunden till utredningen är att lagen om följerätt alltsedan den infördes 1996 har haft stora brister avseende möjligheten att ta in ersättningar från delar av den svenska konsthandeln, nämligen den utanför de stora auktionshusen. Undandragandet från redovisning är uppenbart, bland annat i nordisk och europeisk jämförelse, vilket medför att bildkonstnärerna varje år undanhålls miljonbelopp i ersättning. Bild- och formkonstnärerna är en av de lägst ersatta yrkesgrupperna i Sverige; även bland kulturskaparna ligger de lägst. Varje möjlighet till ersättning är därför av betydelse. Utredningen var helt enig om att skärpta regler är motiverade, och även experterna från konst- och auktionshandeln står bakom de förslag som lagts fram i dessa delar. Även remissbehandlingen visar stor enighet bakom förslaget, och det framstår mot den bakgrunden som omotiverat att inte snarast lägga fram förslag i detta avseende.

Utredningen har dessvärre föreslagit att minimipriset i följerätten ska höjas (fördubblas), vilket skulle drabba en viss grupp av konstnärer mycket negativt. Det berör bland annat dem som arbetar med grafik, då grafiska blad ofta säljs till lägre priser. Utredningen var delad i denna fråga, och experter har påvisat att förslaget skulle medföra att konstnärernas ersättningar skulle minska med ca 1 miljon kronor. Mot bakgrund av konstnärers blygsamma inkomster och svårigheterna för dem att vara konstnärligt verksamma torde en höjning av minimipriset vara fel väg att gå och skulle rimma illa med regeringens ambition att utarbeta en handlingsplan för att förbättra villkoren för bild- och formkonsten.

I utredningen föreslås även angelägna reformer för museerna vilka skulle innebära att museerna får bättre möjligheter att bedriva internt administrativt arbete samtidigt som de genom avtalslicensavtal ges verktyg för att visa de verk de har i sina samlingar för allmänheten på internet. Även denna reform är tidsmässigt angelägen eftersom digitaliseringen pågår nu.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i linje med utredningens förslag avseende delarna om följerätten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.