Till innehåll på sidan

Familjeåterförening i praktiken

Svar på skriftlig fråga 2018/19:529 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:529 av Christina Höj Larsen (V)
Familjeåterförening i praktiken

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser ta initiativ för att göra det möjligt för syrier att ansöka om familjeåterförening i Libanon.

Många syriska familjer har splittrats av kriget och regeringen är högst medveten om deras svåra situation. Som en följd av de senaste årens ökning av asylsökande som i sin tur följdes av anhöriginvandring ökade väntetiderna i ärenden om familjeåterförening hos utlandsmyndigheterna i berörda regioner. Därför tillsatte regeringen 2018 extra resurser för att korta väntetiderna, och i dagsläget erbjuder samtliga av dessa utlandsmyndigheter en besökstid inom 1-7 veckor.

Huvudregeln är att tredjelandsmedborgare som vill ansöka om familjeåterförening i Sverige ska vända sig till en utlandsmyndighet i sitt hemland. Saknas sådan möjlighet regleras i förordningen UF 2016:3 Regeringskansliets föreskrifter om var ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ges in och utreds i vissa fall till vilken utlandsmyndighet man istället är välkommen att vända sig. Denna förordning ses regelbundet över av Utrikesdepartementet och uppdateras vid behov efter samråd med berörda myndigheter.

Bedömning av syriska medborgares möjligheter att ansöka om familjeåterförening görs kontinuerligt. Medborgare i Syrien har möjlighet att vända sig till någon av de sju svenska utlandsmyndigheterna i Abu Dhabi, Amman, Ankara, Istanbul, Khartoum, Kairo eller Riyadh för intervju. Anknytningsintervjuer med syriska medborgare sker med regelbundenhet vid samtliga av dessa utlandsmyndigheter. Utrikesdepartementet är medvetet om att gränsrestriktioner råder i området och att det kan krävas visering eller annat inresetillstånd för att ta sig till vissa av ovan nämnda myndigheter.

Enligt Migrationsverkets statistik har dock efterfrågan av intervjutid minskat vilket också speglas i de korta väntetiderna vid dessa utlandsmyndigheter. Regeringen följer, analyserar och utvärderar löpande inströmningen av migrationsärenden och arbetar för att acceptabla kötider ska råda.

Stockholm den 23 april 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:529 av Christina Höj Larsen (V) (Besvarad 2019-04-12)

Fråga 2018/19:529 Familjeåterförening i praktiken

av Christina Höj Larsen (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Principen om familjens enhet fastslogs för första gången 1948 i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Att familjen har rätt till samhällets och statens skydd har sedan dess fastslagits i flera konventioner om mänskliga rättigheter.

Genom lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheterna att få uppehållstillstånd i Sverige inskränktes rätten till familjeåterförening kraftigt. Regeringen har nu aviserat att de som får asyl som alternativt skyddsbehövande ska få rätt till familjeåterförening. Det är ett mycket välkommet besked som bland annat kommer att ge många syrier rätt till familjeåterförening.

Sedan tidigare finns stora brister i hur denna rättighet efterlevs i praktiken. För att få rätt att återförenas med en familjemedlem som har fått uppehållstillstånd i Sverige måste den som är kvar i hemlandet intervjuas vid en svensk beskickning. För syrier innebär detta att familjeåterförening är näst intill omöjligt. Den svenska ambassaden i Damaskus har sedan den 29 mars 2012 reducerad verksamhet, och viserings- och migrationsfrågor hanteras av ambassaderna i grannländerna Turkiet, Saudiarabien, Egypten, Jordanien och Förenade Arabemiraten, men också i Sudan, enligt beslut från regeringen.

Det är svårt eller omöjligt för syrier att ta sig in i samtliga dessa länder, förutom Sudan som däremot ligger över 250 mil bort. För ett år sedan var kötiden för dessa ärenden vid svenska ambassaden i Khartoum två år. Nu när fler syrier kommer att få rätt till familjeåterförening växer kön sannolikt. Enligt lagen ska hela processen inklusive Migrationsverkets handläggning ta max nio månader.

Under 2017 öppnade Sverige en ambassad i Libanon. Syrier kan få ett korttidsvisum till Libanon, och flera andra EU-länder låter syrier göra intervjuer på sina ambassader i landet. När ambassaden öppnade meddelade regeringen att den skulle utreda möjligheten att ansöka om familjeåterförening vid ambassaden i Beirut ett år efter att den öppnats. För ett år sedan utredde regeringen fortfarande frågan och den har ännu inte meddelat något beslut.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta initiativ för att göra det möjligt för syrier att ansöka om familjeåterförening i Libanon?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.