Till innehåll på sidan

Extra kostnader i samband med id-kontroller

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1202 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/02635/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1202 av Gunilla Nordgren (M) Extra kostnader i samband med id-kontroller

Gunilla Nordgren har frågat mig hur långt regeringen har kommit i sin beredning av kompensation för extra kostnader i samband med id-kontroller och om det finns någon möjlighet att regeringen hörsammar Region Skånes framställan om kompensation.

I höständringsbudgeten för 2016 föreslog regeringen att totalt 139 miljoner kr avsätts för att ersätta transportörer för deras kostnader för att utföra id-kontroller under år 2016. Efter riksdagens beslut om höständringsbudgeten fattade regeringen beslut om förordningen (2016:1264) om ersättning för kostnader i samband med vissa identitetskontroller vid transporter som utförs med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från en annan stat. Förordningen reglerar formerna för hur transportörerna kan söka ersättning för sina kostnader.

Ersättning lämnas för skäliga kostnader som transportörerna har haft för att utföra id-kontroller. Ansökningarna prövas av Trafikverket.

I vårändringsbudgeten för 2017 har regeringen föreslagit att ytterligare 122,5 miljoner kr sätts av för att ersätta transportörernas kostnader för id-kontroller under den tid som nuvarande bestämmelser om id-kontroller gäller.

Stockholm den 21 april 2017

Anna Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1202 av Gunilla Nordgren (M) (Skickad 2017-04-05)

Fråga 2016/17:1202 Extra kostnader i samband med id-kontroller

av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Id-kontroller infördes hösten 2015 och har än så länge resulterat i ett kraftigt minskat antal asylsökande.

Sverige behövde och behöver en paus i flyktingmottagandet för att kunna ge de nyanlända som kommit till Sverige ett bra och värdigt mottagande.

De flesta asylsökande anlände till Skåne, och då främst till Malmö, via Öresundsbron och till Trelleborg och Helsingborg via färjor.

Fortfarande diskuteras hur man ska kunna minska problemen för de många personer som pendlar i Öresundsregionen.

Förutom att id-kontrollerna medför problem för pendlare så medför de extra kostnader för transportörerna för Skånetrafiken, som drivs av Region Skåne. 

Jag ställde en fråga i mars 2016 om regeringen kan tänka sig att kompensera bland annat trafikhuvudmannen Region Skåne för de extra kostnader som detta riksdagsbeslut medför.

I svaret i mars 2016 angavs att regeringen var medveten om konsekvenserna och ska utvärdera dem, samt att en kompensation skulle kunna strida mot EU:s statsstödsregler.

I svaret angavs även att en stor andel av befintliga regleringar på transportområdet innebär ekonomiska belastningar för trafikanter och transportföretag men kommer hela samhället till del, men detta överväger inte kostnaderna för enskilda utövare.

Jag anser att detta fall är speciellt, då beslutet åsamkar en offentlig utövare på regional nivå extra kostnader, vilket i sin tur innebär att skånska skattebetalare får betala på ett eller annat sätt. 

Enligt uppgift uppgår de extra kostnaderna 2016 till 130 miljoner kronor.

Regeringen har tidigare mottagit en begäran om ekonomisk kompensation från Region Skåne samt från andra transportörer verksamma i regionen.

I svaret från statsrådet Anna Johansson i mars 2016 framgår det att "Beredning pågår nu inom Regeringskansliet av deras framställda krav."

Det har nu gått mer än ett år sedan jag fick detta svar.

Frågan är varför just skånska skattebetalare ska betala för ett beslut som fattats på nationell nivå.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur långt har regeringen kommit i sin beredning, och finns det någon möjlighet att regeringen hörsammar Region Skånes framställan?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.